Beszél ön papagájul?

Már az ókori társadalmakban is nagy becsben tartották a nagy testű papagájokat. Ma sincs ez másképp.

ÁllatbarátTóth Zsigmond2009. 06. 20. szombat2009. 06. 20.

Kép: Zöldszárnyú ara Nagytestü papagájok madár Fövárosi Állat és növénykert állatkert 2009.06.14. fotó: Németh András Péter

Beszél ön papagájul?
Zöldszárnyú ara Nagytestü papagájok madár Fövárosi Állat és növénykert állatkert 2009.06.14. fotó: Németh András Péter

A könnyen beszédre tanítható szürke papagájok megszerzéséért a Római Birodalom hadjáratot indított Afrika nyugati területeire. Egy jól beszélő papagáj értéke egy művelt görög rabszolgáéval vetekedett, így az államkincstár igen jó bevételre tett szert a madárkereskedelemből. Ma már nem kell ekkora áldozatot hozni, és mivel a madárinfluenza óta az Európai Unióba nem kerülhetnek papagájok, csak a határokon belüli tenyészetekből lehet megvásárolni őket, igencsak borsos áron.

A legtöbb madárkedvelő nem titkolt vágya, hogy egyszer nagy papagája lehessen. Ezeket a gyönyörű állatokat tollas majmoknak is hívják, mert ágról ágra szállnak és magas az intelligenciájuk. Értelmi képességeik a kutyákéival vetekszenek, viszont nagy előnyük, hogy nem kell őket naponta többször is sétáltatni. Hoszszú életűek, nem ritkán 70-80 évig is elélnek. Mivel könnyen taníthatók, több országban kísérleteztek azzal, hogy a vakvezető kutyák helyett őket képezzék ki. Nyilván a papagáj ilyenkor nem kutyamódra pórázon irányítja gazdáját, hanem vállon ülve, hangjelek segítségével. Ez a próbálkozás nálunk azért sem járna sikerrel, mert a mi éghajlatunkon az ősz beköszöntével könnyen megfáznának az utcán. Ismeretesek olyan példányok is, melyek öt-hatszáz szót képesek megtanulni, ami a régi idők angol dokkmunkásainak szókincsét is meghaladja.

A nagy papagájok igen ragaszkodóak, kimagasló emlékezőtehetséggel. Jómagam az ezredfordulón Thaiföldön vásároltam egy sárga bóbitás kakadut, mely Új-Zélandon látta meg a napvilágot. Amikor megérkezett Ferihegyre, fülsiketítő rikácsolásba kezdett, és több napon át nem hagyta abba. Próbálkoztam különféle csemegével kedveskedni neki, de hasztalan. Végül egy látogatóba érkező szőke asszonyt meglátva szinte kibújt a bőréből örömében, megnyugodott, hiszen szülőhazájában egy szőke hölgy volt a nevelője.

A papagájok hihetetlen megfigyelőképességét jól példázza az az eset is, amikor egy másik kakadumat gyógykezelés céljából meg kellett fognom, amit köztudottan utálnak ezek a tollasok. Ezt követően három hétre elutaztam, és amikor újra hazatértem, még meg sem szólaltam, a madár még nem is látott, máris éktelen rikácsolásba kezdett, bizonyítva azt, hogy meg tudta különböztetni lépéseim zaját családom többi tagjáétól.

Napjainkban újra divat a nagy papagájok tartása. Sajnos, sokszor olyanok is vásárolják, akik számára nem jelentenek többet státusszimbólumnál. Ilyenkor általában a szalon vagy az úszómedence mellett díszes kalitkában kezdi a madár, majd amikor hangoskodása, illetve szemetelése miatt terhessé válik, és az újdonság varázsa is már megkopott, tulajdonosuk gyakran a garázsba száműzi őket, jobb esetben visszakerülnek tenyésztőjükhöz. Akik viszont valóban állatszeretetből, hosszú, megfontolt döntés után, madártartási tapasztalatok birtokában választják maguknak őket, azoknak akár még az unokáik is gyönyörködhetnek a természet e tüneményeiben.

Ezek is érdekelhetnek