Újra itt a Kalendárium!

Megjelent a Szabad Föld Kalendárium. A magyar vidék családi hetilapjának évkönyve kapható a kézbesítőknél, a postán és az újságárusoknál is, de a legjobban az jár, aki kedvezménnyel megrendeli. A hasznos tanácsok, praktikus tudnivalók sorát igyekeztünk ezúttal is egész évre szóló izgalmas, érdekes olvasmányokkal színesíteni.

Az olvasó oldalaDulai Sándor2023. 10. 13. péntek2023. 10. 13.

Kép:

Kalendáriumunkban arra törekedtünk, hogy kielégítsük ­minden korosztály érdeklődését. A nagy­­szülőktől az unokákig ki-ki megtalálhatja a maga kedvenc ro­­vatát, olvasnivalóját, meglelik a nők, a férfiak, a gyerekek, a természet szerelmesei és az egészséges életmód hívei, a történelmünkben és jelenünk-jövőnk összefüggései közt eligazodni vágyók, az útkeresők és a nemzedékek tapasztalataira építeni akarók, a falvak és a városok lakói, a tanyák népe.

A nehezebb és a könnyedebb témák olyan ritmusban követik egymást, hogy végig lekössük az olvasó figyelmét. Falvaink és tanyavilágunk jelenétől és jövőbeli lehetőségeitől az értékőrző, értékteremtő hagyományokig, a külhoni és az anyaországi magyarság kapcsolatait erősítő nemzetpolitikánktól párizsi olimpiai éremesélyeinkig, az évszakok ízeitől hazai és külföldi úti élményekig, a bűnügyektől az emberi lélek megannyi titkáig, a novelláktól a gyermekrajzokig igyekeztünk bőséges választékkal szolgálni 256 oldalas kiadványunk lapjain.

 

Egységben a nemzet című összeállításunkban foglalkozunk többek között a Határtalanul Programmal, melynek keretében a magyarországi iskolák tanulói osztálykiránduláson vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein. Megtapasztalhatják, milyen érzés ha­tá­rain­kon túl is – a határoktól néha több száz kilométerre – magyar településeken járni, magyarul beszélő emberekkel találkozni, ott élő iskolatársaikkal barátságot kötni, melyekből nemegyszer családi kapcsolatok születnek. A programban ed­­dig csaknem 550 ezer gyerek vett részt.
Könnyebb év következik – mondja a 2024-es esztendőről a vele készült interjú címében Varga Mihály pénzügyminiszter. T. Németh László kollégánk kérdésére, hogy mi alapozza meg ezt a várakozást, kifejti: „A 2023. év első félévére még rányomja a bélyegét a kedvezőtlen külső környezet. Viszont az adatok alapján is elmondható, hogy a kilátások biztatóak. Az exportunk jól alakult, a beérkező működő tőke rekordösszegű, az emberek el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Olyan költségvetést fogadtunk el 2024-re, amely garantálja a biztonságos működés feltételeit az intézmények és az önkormányzatok számára. Kisebb költségvetési hiánnyal és csökkenő adósságállománnyal számolunk. Érezhetően csökken az infláció, és így a hi­tel­kamatok is kisebbek lesznek. A ma­gyar gazdaság így már az év második felében visszatérhet a növekedési pályára, jövőre pedig ismét uniós átlag felett teljesíthet.”

A miniszter, aki ezer szállal kötődik szülővárosához, Karcaghoz és a Nagykunsághoz, a legfontosabb kihívásnak a demográfiai tendenciák megfordítását és a vidék népességmegtartó erejének növelését tartja. A kettő szorosan összefügg, és a kormány azt szeretné elérni, hogy a vidéki élet ne jelentsen hátrányt az emberek számára. Ezt szolgálják az olyan intézkedések, mint a falusi csok bevezetése vagy a Magyar Falu Program pályázatai. Ezek közül Varga Attila a falusi kisboltok támogatásáról ír, Nógrádmegyer és a horvát határhoz közeli Kastélyosdombó példáján bemutatva, mit jelent ez egy-egy településen.

Be kell laknunk ezt a földet, és meg kell művelnünk minden négyzetméterét – fogalmazza meg Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány elnöke a vele készült interjúban. A Népfőiskola hazai és határon túli kutató- és értékfeltáró kollégiumairól – amelyekben az 1930-as évek falu- és tanyakutató mozgalmának mintájára sok száz egyetemi-főiskolai hallgató vesz részt – elmondja, hogy milyen sokat jelentenek ezek eredményei a döntéshozók számára.

Erről és még sok egyébről olvashat, aki megvásárolja a Szabad Föld 2024-es Kalendáriumát. Házunk tá­­ja rovatunkban O. Horváth György forintot is érő ötletekkel szolgál, Egészségünk rovatunkban Habik Erzsébet a betegségek megelőzéséhez ad tanácsokat. Szerzőként évkönyvünkben szerepelnek mindazok, akiknek az írásaival lapunkban is hétről hétre találkoznak olvasóink. 

És ismét vannak rejtvények, játékok, értékes nyereményekkel. Nyereményjátékunk díjainak összértéke több mint 450 ezer forint. 

Kedves Olvasóink, ezt kínálja önöknek most megjelent Kalendá­riumunk. Kérjük, fogadják olyan szeretettel, ahogy mi készítettük hónapokon át!
 

 

Ezek is érdekelhetnek