Spanyol lovak lepték el Budavárát!

Spanyol lovasok szállták meg a Budavárát! Na, nem kell azért megijedni, harci szándékról szó sincs. Csak lóidomításról – arról viszont felsőfokon. Van ugyanis ez az Epona spanyol lovas iskola, akik már közel tíz éve foglalkoznak lovak betanításával. Lássuk, mire jutottak!

BulvárHardi Judit2009. 08. 12. szerda2009. 08. 12.
Spanyol lovak lepték el Budavárát!

Éppen hetven éve, 1939-ben alapították a Magyar Királyi Testőrség Spanyol Lovas Iskoláját, ahol a kiváló lovasok tanították bonyolult mutatványokra lovaikat és kápráztatták el tudományukkal a közönséget a Budai Várpalotában, egy külön erre a célra épített lovardában. De a történelem nem mindig kedvezett a lovaknak és idomárjaiknak, így a XX. század válságos évei alatt eltűntek a mutatványosok a várból. Egészen az ezredfordulóig, amikor a Borsó család – követve az Epona spanyol lovas iskola kezdeményezését – újjáélesztette ezt a gyönyörű hagyományt hazánkban is.

A világon csupán öt ilyen iskola működik, három Spanyolországban, egy Ausztriában, egy pedig nálunk. De ne gondolja senki, hogy céljuk csak a szórakoztatás, előadásuk pedig hasonló volna a már ezerszer látott cirkuszi attrakciókhoz. A trükkök nem öncélúak: a bonyolult mozdulatoknak, forgásoknak, ugrásoknak a háborúban vették nagy hasznát. A ló ugyanis harcosa életét mentette, akár a sajátja árán is. Nem könnyű ezeket a koreográfiákat se megtanítani, se megtanulni, nem is mindegyik ló képes erre.

A spanyol lovak azonban messze földön híresek, a háborúkban kiemelkedő szerepet töltöttek be. Rendkívül okos állatok, erős, dekoratív izomzattal rendelkeznek. Mint például Kió, a 18 éves szürke mén, az Epon lovas iskola gálaműsorának büszkesége. Kió, a világon egyedülálló módon ugrál két lábon, az ugrások végén saját tengelye körül is megpördül, s mindezt anélkül, hogy letenné két mellső lábát. De az oktatók sem átlagosak: valamennyien 18-21 év közti fiatalok, akik mindössze két-három év intenzív gyakorlás alatt jutottak el profi szintre – míg a világon másfelé csak 30 év felett űzik ezt a rendkívüli mesterséget.

Az ifjú lovasok – a nagy sikerre tekintettel – az idén már másodszor mutatják be tudományukat a Várban. Augusztus 14-ig minden este fél 9-től egész estés programmal várják az érdeklődőket a Budai Vár Oroszlános udvarába.

Ezek is érdekelhetnek