Mona Lisának szemöldöke volt!

Egy francia műértő speciális kamerás vizsgálata során kiderítette, hogy Leonardo világhírű festménye nőalakjának eredetileg volt szemöldöke – adta hírül a Telegraph.

BulvárKovács Réka2009. 11. 14. szombat2009. 11. 14.
Mona Lisának szemöldöke volt!

Pascal Cotte műértő azt állítja: a 240 megapixeles kamerás vizsgálat során rengeteg titokra derült fény Mona Lisával kapcsolatban. Eszerint Leonardo a festményét rétegekből építette fel, melyek egyik felső rétegeként speciális bevonat került a képre, ami megnövelte az arc háromdimenziós látványának illúzióját. Erre a rétegre azonban még különböző részletek kerültek fel, többek között a szemöldök is.

S hogy most miért nincs az mégsem a képen? Pascal Cotte megadja rá a választ: a szemöldök rétege valószínűleg teljesen elhalványult egy kémiai reakció következtében, de az is lehet, hogy maga a művész távolította el.

A speciális kamerának köszönhetően kiderült, hogy munka közben Leonardo da Vinci megváltoztatta Mona Lisa bal kezének egyik ujját, hogy az jobban kifejezze a nyugodtságot, amit az arc sugallt, illetve az arc és a mosoly is szélesebb volt annak idején. Az elmúlt 500 év alatt jelentősen megváltozott a kép, mind a színekre, mind a formákra vonatkozóan – mondta el Cotte, akinek felfedezéseit egy kiállítás keretei között lehet megtekinteni a manchester-i Tudományok Múzeumában.

Ezek is érdekelhetnek