Saját zsebre dolgozott az ügynök

Több tíz millió forintot csalt ki fondorlatos módon ügyfeleitől a lakáskassza egykori, megbízással dolgozó debreceni munkatársa.

BulvárBalogh Mária2009. 11. 27. péntek2009. 11. 27.
Saját zsebre dolgozott az ügynök

A bíróság öt esetben már döntött, de mind több károsult keresi a jogorvoslatot a cívisvárosban. A becsapottak polgári pert indítottak a Fundamenta ellen, ugyanis a lakástakarékosságról szóló törvény értelmében a társaságoknak felelniük kell megbízottjaik károkozásáért.

J. Andrásné, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. volt ügynöke káprázatos hozamokat ígérve csalt ki ügyfeleitől több tízmillió forintot. Az asszonnyal szemben csalás és más bűncselekmények vádjával folyik bűntető eljárás a Debreceni Városi Bíróságon.

A Debreceni Ítélőtáblán viszont már az ötödik ehhez hasonló ügyben született jogerős ítélet. A Fundamenta vezetősége nem tudott J. Andrásné csalássorozatáról, csakhogy Csíki Péter bíró leszögezte: hiába nem szereztek tudomást felettesei a nő ügyeiről, a cégnek úgynevezett mögöttes felelőssége van és fizetnie kell a sértetteknek. A teljes kárt azonban nem kell a társaságnak megtérítenie, mivel bizonyossá vált, hogy az ügyfelek is hibáztak, amikor nem győződtek meg arról, hogy a pénzüket jogszerűen adják át J. Andrásnénak.

Az üzletkötésekről nem születtek szabályos szerződések. Ráadásul a csaló asszony olyan befektetési konstrukciót kínált ügyfeleinek, amit saját maga talált ki, csakhogy pénzt vehessen fel az ismerőseitől. Azzal tévesztette meg áldozatait, hogy csak a Fundamentánál dolgozóknak jár a kedvezmény, amit az ő nevére lehet jegyezni. A károsultak tehát tudták, hogy olyan előnyhöz és kedvezményhez juthatnak, amire nem jogosultak.

J. Andrásné az ismerőseit, jótékonysági szervezetek, egyházak képviselőit is rávett arra, hogy nála fektessék be és kamatoztassák a megtakarított pénzüket. A milliók átvételéről mindenkor fiktív számlákat készített a saját nevére, arra hivatkozva, a „civilek” csakis így vehetik igénybe a cég fantasztikus lehetőségét.

A Debreceni Ítélőtábla dr. Csíki Péter vezette tanácsa – az első fokú határozatot helyben hagyva – kármegosztással 3 millió 300 ezer forint és annak 2007 szeptemberétől számítandó kamatai, valamint a perköltség háromnegyedének megfizetésére kötelezte a Fundamenta Lakáskassza Zrt.-t.

A cég a büntetőper végén kártérítési igényt nyújthat be a nő ellen, aki mintegy 70 millió forinttal nem tud elszámolni. A megszerzett millióknak azonban nyoma veszett, az asszony nevén semmilyen ingó vagy ingatlan tulajdon nincs.

A bíró kijelentette: a felperesek is hibáztak, mert észre kellett volna venniük, hogy a szerződésekről hiányzott a bélyegzőlenyomat, másrészt maguk is tudtak arról, hogy J. Andrásné illegális pénzfialtatást kínál nekik.

Ezek is érdekelhetnek