Mennyire hibásak a nemi erőszak áldozatai?

A nemi erőszak áldozatai maguk is tehetnek arról, hogy a bűncselekmény megvalósulhatott. – derült ki egy most közzétett angol közvélemény-kutatásból –, ráadásul éppen a nők hajlanak rá nagyobb arányban, hogy az áldozatot is hibáztassák.

BulvárKovács Réka2010. 02. 22. hétfő2010. 02. 22.
Mennyire hibásak a nemi erőszak áldozatai?

A nemi erőszak áldozatait segítő brit non-profit szervezet, a The Havens részére készült kutatás eredményei szerint sokan vélik úgy: nem kizárólag az erőszakos cselekedetek elkövetőié a felelősség. A megkérdezett ezer londoni 56 százaléka vélte úgy, hogy bizonyos körülmények fennállása esetén a bűncselekmény megvalósulásáért az áldozat is hibáztatható.

Bizonyos körülménynek minősül, ha az áldozat és elkövető között volt korábban szexuális együttlét (73%), ha az áldozat ittas volt (64%), provokatívan öltözködött (28%), kihívóan táncolt (22%) vagy flörtölt (21%) az erőszaktevővel. Mindemellett a válaszadók közül tízből több mint egy úgy vélte, az áldozat hibáztatható akkor is, ha megcsókolta, vagy beszélgetésbe elegyedett netán italt fogadott el a későbbi erőszaktevőtől.

Az ELTE-TáTK hírlevelében olvasható felmérés eredményei szerint éppen a nemi erőszaknak áldozatul eső nők azok, akik szigorúbban ítélik meg nőtársaik viselkedését, s jobban hajlanak arra, hogy a tettes kizárólagos felelősségét megkérdőjelezzék.

A félelem azonban nem figyelhető meg igazán, ugyanis a megkérdezettek mintegy fele – a férfiak 58, a nők 40 százaléka – ment már haza egyedül éjszaka a kihalt utcákon, negyede ült be egy italra valamilyen szórakozóhelyre kísérő nélkül, csaknem ugyanennyien fogyasztottak rövid távú emlékezetkiesést okozó alkoholmennyiséget, s ötödük ült be úgy taxiba, hogy nem ellenőrizte a sofőr engedélyének meglétét.

Azt firtatva, hogy a probléma mennyire valós, kiderült: a megkérdezettek közül a nők 23, a férfiak 20 százaléka volt már olyan helyzetben, ahol akarata ellenére került sor szexuális együttlétre. A válaszadók több mint harmada – a nők 40, a férfiak 20 százaléka – pedig találta már magát olyan szituációban, amely nem kívánt közösüléshez vezethetett volna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek