Korán veszítik el a szüzességüket!

Egy nemrégiben készült hazai felmérés szerint a serdülő lányok meggondolatlanul korán, szüleik tudta nélkül létesítik első szexuális kapcsolatukat. A magyar fiatalok többsége 13-14 éves korában veszíti el az ártatlanságát – derül ki az Országos Egészségfejlesztési Intézet kutatásából.

BulvárBalogh Mária2010. 09. 27. hétfő2010. 09. 27.
Korán veszítik el a szüzességüket!

A megkérdezett diákok fele senkivel nem beszél a szexről, a védekezés módjáról, a fertőzés és a teherbe esés lehetőségéről, következményéről.

A szakemberek úgy vélik, a szexuális felvilágosítás elsődlegesen az azonos nemű szülő feladata, méghozzá akkor, amikor a gyermek biológiailag érett, s külső testi jegyei alapján látható a változás, mey nagyban befolyásolja a lelkiállapotát is.

A hormonváltozással a serdülők viselkedése is jócskán módosul, s olykor – meggondolatlanul, másokat utánozva –  felelőtlen lépéseket tesznek, csakhogy ne lógjanak ki a sorból. Másokat a kíváncsiság visz a korai testi kapcsolatba.

Az a szülő, aki tabuként kezeli gyermeke felvilágosítását, s nem hajlandó válaszolni a csemete félszeg kérdéseire, sajnos kellemetlen meglepetésekkel szembesülhet. S hogy mikor érdemes e kérdéskört napirendre tűzni? Nem a nyolcadik osztály végeztével, hanem már 11-12 éves korban.

A gyerekek ma sokkal korábban érnek, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, így senki ne higgye, hogy kiskamasz gyermeke nem érdeklődik a szex és az ellenkező nem iránt.

Ezek is érdekelhetnek