New Orleans: pusztulás után másodvirágzás

Öt évvel a Katrina hurrikán pusztítása után New Orleans újra életre kelt. Igaz, a nagyváros demográfiailag átalakult: a lakosság átlagos életkora és jövedelme magasabb lett, azonban összetétele kevésbé heterogén.

BulvárKovács Réka2010. 09. 10. péntek2010. 09. 10.
 New Orleans: pusztulás után másodvirágzás

Öt évvel ezelőtt augusztus végén csapott le a Katrina hurrikán Louisiana partvidékére. Az Egyesült Államok történetének második legtöbb halálos áldozatot követelő vihara után az addig 1,3 milliós lakosú városban alig 800 ezer ember maradt. A hurrikán utáni években aztán egyre többen tértek vissza a városba, így mára New Orleans lakossága ismét meghaladta az 1,2 millió főt, s 2015-re a népességszám várhatóan 1,26 millió lesz.

Mivel a korábbi lakók egy része nem tért vissza, a lakosság részleges kicserélődése okán a város demográfiai összetétele kimutathatóan megváltozott az elmúlt öt évben. A régió etnikailag kevésbé változatos képet mutat, az ott élők valamelyest idősebbek és némileg jómódúabbak lettek. – írja az ELTE hírlevele.

New Orleans lakosainak átlagéletkora 2005-ben 34 év volt – a természeti katasztrófa közvetlen és közvetett hatásainak eredményeként azonban ma már ez az érték 38,8 év. A városban élők anyagi helyzetét tekintve a korábbi átlagkereset 31 ezer dollárról 39 ezerre nőtt.

A lakosság összetételének átalakulása feltételezhetően abból fakad, hogy a hurrikán leginkább a part menti, alacsonyabban fekvő részeken okozott károkat, ahol a rosszabb anyagi helyzetű afro-amerikaiak laktak, akik a vihar elvonulása után nem tehették meg, hogy visszatérjenek és újjáépítsék otthonaikat.

Az ötödik évforduló alkalmából készített közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak még mindig nem érzik eléggé felkészültnek magukat a természeti csapásokkal szemben. A Pew Research Center adatai szerint az ország lakosságának csak 38 százaléka bizakodó, s 57 százaléka azonban úgy látja, ma sem tudnának jobban védekezni a természeti csapásokkal szemben, mint öt évvel ezelőtt.

Ezek is érdekelhetnek