Óvakodj a telefontól!

Politikai botrány dagad Nagy-Britanniában, mert lassacskán kiderül, hogy mindaz, amit pár évvel ezelőtt még csak egyetlen „elszabadult riporter” bűnös kíváncsiságának tartottak, talán mindennapos gyakorlat az információk jogtalan megszerzése érdekében.

BulvárA. Fodor György2011. 01. 28. péntek2011. 01. 28.
Óvakodj a telefontól!

Clive Goodman, a nagy példányszámú The News of The World vasárnaponként megjelenő pletykalap szerkesztője pár évvel ezelőtt azért került börtönbe (négy hónapot kapott), mert mobiltelefonjával képes volt lehallgatni mások mobiljának hangpostáját, és hozzáfért többek között a királyi család munkatársainak üzeneteihez is. Az egyik leghíresebb bulvárújságíró volt, ő adta hírül Diana hercegnő és Károly herceg házasságának válságát is.

A hét végén látott napvilágot az a hír, hogy Gordon Brown volt miniszterelnök felkérte a Scotland Yardot: vizsgálja ki, hogy hozzáfért-e valaki a hangpostájához hivatali ideje alatt. Választ még nem kapott.

A múlt héten azonban váratlanul lemondott Andy Coulson, David Cameron jelenlegi brit kormányfő kommunikációs igazgatója, aki korábban a The News of The World szerkesztője volt. Távozásának okát ugyan nem hozták nyilvánosságra, de az elterjedt pletykák szerint nagyon is sokat tudott arról, hogy a lapnál sűrűn alkalmazzák a telefonkalózkodásnak ezt a módszerét.

Jelentkezett Paul Marsden volt parlamenti képviselő, aki közölte: lehetséges, hogy hasonló okok miatt jogi eljárást indít egy másik lapcsoport, az úgynevezett Trinity Mirror ellen. Paul Marsden éppen a híresztelések nyomán jött rá arra, hogy a Mirror kizárólag azért közölhetett róla még 2003-ban bizalmas híreket, mert belehallgattak telefonüzeneteibe.

Ez az első eset, hogy fény derülhet arra: a brit pletykalapok újságíróinak bevett szokása a mobiltelefonnal való kalózkodás. Belenyúlnak politikusok, hírességek, sztárok, színészek hangüzeneteibe, és sok mindent megtudnak – majd lapjaik hasábjain világgá is kürtölik bizalmas értesüléseiket.

Szóba került az a lehetőség is, hogy esetleg még Tony Blair volt brit kormányfőt is „lehallgatták”, ám kiderült, hogy Blairnek nem volt (saját) mobiltelefonja. Ő valószínűleg – okosan – mindig csak a védett hivatali telefonjait használta, amelyekhez feltehetően nem fértek hozzá „amatőrök”.

Miután sorra jelentkeztek a híres áldozatok azzal, hogy ők is célpontok lehettek, a brit királyi ügyészség bejelentette, hogy felülvizsgálja a The News of The World évekkel ezelőtti telefonos manipulációjának ügyét, számba veszi a még mindig érkező panaszokat, és széles körű vizsgálatba kezd a telefonkalózkodás eseteinek felderítése érdekében. Ezeket a vizsgálatokat akár számos büntetőfeljelentés is követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek