Miért lett öngyilkos Domján Edit?

Több mint szerelem címmel jelent meg Szécsi Katalin harmadik könyve, amely testvére, Szécsi Pál és Domján Edit tragédiába torkolló szerelméről szól. A szerző az eddig féltve őrzött titkokat is az olvasó elé tárja: megtudhatjuk, miért vetett véget életének a bűbájos színésznő.

BulvárBorzák Tibor2010. 06. 16. szerda2010. 06. 16.
Miért lett öngyilkos Domján Edit?

Négy évtized távlatából még mindig sokakat foglalkoztat a népszerű táncdalénekes, Szécsi Pál és a csilingelő hangú színésznő, Domján Edit kilenc hónapig tartó szerelme. Rövid életük során mindketten hosszú utat jártak be az érzelmek terén, így amikor egymásra találtak, az önfeledt boldogság uralkodott el rajtuk. Erről a legendás kapcsolatról szól Szécsi Katalin – a leghitelesebb szemtanú –, az énekes nővérének új könyve.

Edit és Palika monológjai váltakoznak az oldalakon. Felidézik kettejük szerelmének történetét, elmesélik mindennapi élményeiket. S egyik pillanatról a másikra történt valami, ami miatt megszakadt a kapcsolat. Szécsi újra a pohár után nyúlt, ezt pedig a színésznő nem vette jó néven, így összeszólalkoztak. Ami utána következett, az mindkettőjüket kínozta. Egymás hiánya, a gyötrő szerelem, s a reménykedés, hogy kibékülnek. Múltak a hetek, közelgett a karácsony és Domján Edit negyvenedik születésnapja. Nem is lehetett volna ennél jobb alkalom, hogy újrakezdjék.

Az élet azonban máshogyan forgatta a sorsukat, ami miatt Szécsi Katalin örök lelkiismeret-furdalásban él. A testvérek együtt töltötték a szentestét, várták édesanyjuk telefonhívását a tengerentúlról. Izgatottak voltak, hiszen tizenhat éve nem hallották még a hangját sem. A készülék csak hajnalban csörrent meg, s igen hűvösre és rövidre sikeredett a diskurzus. Palika nagyon kiborult, leitta magát. Átaludta a következő napot. Mindeközben kis lakásában Domján Edit véget vetett az életének...

Szécsi Katalin féltve őrzi a színésznő neki írt sorait, amit akár búcsúlevélnek is felfoghatunk. Arra figyelmeztetett benne, hogy Katalin vigyázzon a testvérére, mert ő már nem tehet többet érte. Korábban azt is elárulta Domján Edit, hogy gyermeket hord a szíve alatt, de ezt az örömhírt Szécsi Pállal már nem tudta megosztani, mert addigra összevesztek. Vajon miként döntöttek volna, ha együtt maradnak? Sokáig nem lehetett halogatni, cselekedni kellett – egyedül, kétségbeesetten. Elveszett egy kicsinyke élet... És nem sokára követte két felnőtt is...

Ha Edit nem akkor esik áldott állapotba... Ha Palika nem éppen akkor szegi meg a fogadalmát... Ha Edit meg tudja osztani titkát szerelmével... Ha Palika előbb teszi meg a lépést a béküléshez, s telefonál... Túl sok a ha, ennyi idő távlatából már nincs is jelentősége. De talán a most nyilvánosságra hozott részletek tisztázzák az évtizedek óta keringő pletykákat. Végleges választ azonban most sem kapunk a kérdésre, hogy a színésznő szerelmi csalódása, abortusza és egyedül maradása miatt dobta-e el magától az életet 1972 karácsonyán, vagy az is szerepet játszott benne, hogy korábban kijelentette: nem akar negyvenéves kora után élni. Szécsi Pál sem találta tovább a helyét kedvese nélkül. Edit halála után öt héttel a barátaihoz írott levelében – mely néhány éve jutott el Szécsi Katalinhoz – azt írta, hogy eltört a lelkében valami, nem tud többé énekelni. Másfél évvel később ő is eldobta magától az életet.

Szécsi Katalin magára maradt az emlékeivel, otthagyta a fővárost, Kecskemétre költözött. Az írás megnyugvást hozott számára. Az utóbbi években jelent meg a Palika, majd a Tarka szárnyú pillangó, s most a Több mint szerelem című könyve. Kiönthette a lelkét, megoszthatta gondolatait az olvasóival. Nem maradt már több titka.

Bármelyik fotóra kattintva megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek