Ha három a fiú

Pécsi olvasónk „gyerekelhelyezési problémájuk” megoldásában kérte a segítségemet: az 5,2 × 4 méteres szobában kell kényelmes helyet kialakítani az eddigi két fiú helyett most már háromnak. A legkisebb fiú ugyanis eddig a szülőkkel osztozott egy szobán, ám most iskolába megy, és a három legénynek a jövőben jó lenne együtt laknia és tanulnia.

Család-otthonD. Tasnádi Marianna2007. 08. 31. péntek2007. 08. 31.
Ha három a fiú

A két kisebb (hat- és kilencéves) fiú íróasztalát az ajtó mellé helyeztem el, két kényelmes forgószékkel. A legnagyobb, tizenegy éves fiú íróasztala kicsit szeparálva, a szoba keskenyebb oldalán kapott helyet. Azért ajánlom az L alakú nagy asztalt, mert így még egy számítógép is elfér rajta, amelyet felváltva mindhárman használhatnak; ennél az asztalalakzatnál kifejezetten praktikus a gurulós forgószék. Szerencsés megoldás, hogy minden tanulóhely ablak közelébe kerülhetett.
A legnagyobb fiú színes huzatú, mintás párnákkal feldobott hálóhelyét úgy igyekeztem elhelyezni, hogy napközben kanapéként is használhassák. A középső fiú a könyvszekrény mellett, míg a kicsi rá merőlegesen, a gardróbszekrényhez rögzített emeletes ágyon alszik – ez nemcsak izgalmasabb megoldás, de praktikus is, mert a középső fiú fekhelye így nincs a felső ágy miatt állandó félhomályban. A kisfiúk általában izgalmasnak találják a létrán fel-le mászkálást: itt egy színes fémlétrán közlekedhet, és ugyancsak egy fémkorlát biztosítja, hogy le ne essen.
A szobában a kék, a sárga és a barna szín uralkodik. A vidám, csíkos tapéta is ezt a színvilágot követi. Az asztalok barnák, a székek kékek, sőt a szekrényeket is kék lakkal festettem át, az alacsony elválasztó fal viszont kontraszthatásként piros lett. Bármilyen nagy is ez a szoba, én mennyezetig érő szekrényeket terveztem, a három fiúnak igencsak rendet kell tartania, hogy minden elférjen – szép leckéje lesz ez a testvérek eddiginél is nagyobb összekovácsolódásának.

Színes szamárvezető
- A meleg tónusokkal, például okkersárgával vagy barackszínnel díszített szoba melengető hatású, míg ha ugyanazt a helyiséget kékre vagy a mályvaszín hideg árnyalatára festjük, az ellenkező hatást érjük el.
- A lágy árnyalatok (például a barackszín, a pasztell rózsaszín, a vízzöld) megnyugtatóan hatnak, míg az élénk árnyalatok (a narancs- és a napsárga) élénkítően.
- A sötét színek több fényt nyelnek el, mint a világosak, ezért egy terrakotta színű szobában ugyanannyi lámpa kevesebb világosságot ad, mint egy krémszínűben.
- A színeket befolyásolják a fényviszonyok. A hideg, kék és zöld színek ezért jobban mutatnak napfényes, délre néző szobákban, mint az északra nyílókban, amelyekben egész nap csak dereng a fény.

Ezek is érdekelhetnek