Kettőt fizet, hármat nyalhat!

Hol vannak már azok a „békebeli” 50 filléres gombócok?! Manapság egy gömb fagyiért átlagosan 120-140 forintot fizetünk. De csak ha tölcsérből nyaljuk! Amennyiben kehely formájában, a cukrászda teraszán üldögélve kívánunk elfogyasztani egy-egy fagyikölteményt, helytől, adagtól, díszítéstől függően akár 800–2000 forintot is elkérhetnek érte.

Család-otthonBalogh Mária2007. 08. 03. péntek2007. 08. 03.

Kép: Jegkrem fagylalt fagyi magnum 2007.07.20. foto: Nemeth Andras Peter

Kettőt fizet, hármat nyalhat!
Jegkrem fagylalt fagyi magnum 2007.07.20. foto: Nemeth Andras Peter

Manapság szerencsére a legtöbb helyen nagy gondot fordítanak a minőségre és a választékra is. A debreceni Anna vagy a közkedvelt Kismandula cukrászdában például 20-25-féle fagylaltból választhatunk. Ezeket valódi tejből, tejszínből, gyümölcsökből, mogyoró-, gesztenye-, pisztácia- vagy épp kakaómasszából készítik a mestercukrászok, kerülve az aromákat, tartósítókat és stabilizátorokat.
A Kismandulában – akárcsak más, magára valamit is adó cukrászdában – a haszon mellett sokat tesznek a vendégek megtartásáért is. A vevők bizalmát ugyanis nemcsak a gazdag választékkal és kiváló minőségű gömbökkel nyerik el, hanem az akciókkal is. Például a „Kettőt fizet, három gombócot kap!” akció során nem 360 forintot, hanem csak 240-et kell fizetni. A vevő pedig persze hogy tudja, mi a jó neki! S egyszer csak elkezdi kerülni a rivális fagyizókat, ahol ráadásul a krémes és gyümölcsös fagylaltokban gyakorta akad nyelvére egy-egy jégdarab. Ez aztán nemcsak a fogunk érzékenységét teszteli, de nyelvünk ízlelőbimbóit is: hiszen amiben több a víz és a mesterséges aroma, az kevésbé ízletes.
Sokan vannak, akik a Dr. Oetker fagyiporokra esküsznek, amelyeket 80-130 forintért meg lehet vásárolni bármelyik üzletben, és két deci tejjel elkeverve, házilag elkészíthetők. A tasak tartalma több mint egygombócnyi fagyit tesz ki, de az íze nem a legkiválóbb.
Hozzáértők szerint napjainkra a fagylaltfogyasztás felcserélődik a dobozos jégkrémek vásárlásával. A Plus és Profi üzletekben egy liter Algida (csokoládé, illetve vanília) már 449 forintért kapható. Utóbbi helyen a közkedvelt Carte d’Or nyolc ízben, 1000 mililiteres dobozban 749 forintért, duplázva 1049 forintért vásárolható meg. A Cora áruházakban még ennél is olcsóbban juthatunk a nyári hűsítő finomsághoz.
A Liedl boltokban kapható, 120 mililiteres, Ecorino névre hallgató vegyes fagyit viszont senkinek sem kívánom. Ugyanez vonatkozik a nevenincs, sok E betűt s adalékot, mesterséges aromát és színezőanyagot tartalmazó, dobozos és pálcikás jégkrémekre – ha gyanúsan olcsó egy termék, érdemes megbogarászni a csomagoláson az összetevőket.
Szerencsére ma már annak sem kell nélkülöznie a hűsítő nyalánkságokat, aki fogyózik vagy cukorbeteg. A Norbi update 1-es kód azt jelenti, hogy a cukormentes tejes jégkrémek a nap minden órájában fogyaszthatók.

Ezek is érdekelhetnek