Kinek mondjam el?

Kedves Ágnes! Tulajdonképpen már döntésre jutottam egy családi jogi ügyben, de most olyan „letolást” kaptam a nővéremtől, hogy kissé elbizonytalanodtam. Mivel a témát nem tárgyalhatom meg széles körben, ezért megkérem, hogy kívülállóként mondja el véleményét.

Család-otthonUjlaki Ágnes2007. 10. 05. péntek2007. 10. 05.
Kinek mondjam el?

Hetvenen felüli özvegyasszony vagyok, kis házamban, egy Veszprém megyei faluban élek. Férjemmel, életünk munkájával szép, nagy házat építettünk a Balaton mellett, amely az évek során meglehetősen jól jövedelmezett. Amellett, hogy kiadtuk, minden nyáron egy hónapot a család is nyaralt ott. Két fiam van, mindkettőjüknek két-két gyereke. A nagy házban jól elfértünk nyaranta.
A fiaim nagyon rendes, komoly emberek, de a nagyobbik menyemmel problémáim vannak. Ugyan okos, tiszta nő, jól neveli a gyerekeit, de nagyon rossz természetű. Jól élnek a fiammal, de ez csak azon múlik, hogy az én fiam bizony nagy papucs. A menyem erőszakos, nagyszájú teremtés, aki összekoccan velem is meg a sógornőjével is.
Ezek az előzmények. Most azt tervezem, hogy a házat a kisebbik fiamra íratom. Mert benne és a feleségében biztos vagyok, hogy mindig meg fogja engedni a másik fiaméknak, hogy ott nyaralhassanak, míg a nagyobbik menyem előbb-utóbb biztosan elmarná őket. Cserébe a házamat meg a nagyobbik fiamra íratnám. Amikor elmondtam a tervem a kisebbik fiamnak, megígérte, hogy a testvéréék továbbra is használhatnák a nyaralót. De most a nővérem leszidott, hogy nem szabad ilyet csinálni, mert a két ingatlan nem azonos értékű, a nyaraló legalább háromszor annyit ér, mint a ház, és ebből csak harag lenne. Nincs jogom a saját tulajdonom felől úgy rendelkezni, ahogy akarok?
Üdvözlettel:
Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!
Természetesen joga van különbséget tenni a gyerekei között. De, mint édesanyának, számolnia kell vele, hogy ezzel viszályt és haragot kelt a két fia között. (Amúgy pedig csodálkozom, hogy a kisebbik fia elfogadta ezt az ötletet, azt gondolom, jó testvérek nem mennek bele a másik megrövidítésébe.) Ha attól fél, hogy nagyobbik menye kiszekírozná a másik családot a nyaralóból, akkor ezt jogi biztosítékokkal megelőzheti, ebben ügyvéd segíthet. De egyáltalán nem biztos, hogy így történne.
Csak az a biztos, hogy ön nem szereti a menyét. Ezt azonban ne fejezze ki ilyen súlyú intézkedéssel! Anyaként nem akarhatja, hogy a két testvér egymás ellen forduljon. Márpedig ez kerekedik belőle, ha megteszi az egyik családra nézve sérelmes lépést, s önre is megharagudnak, joggal. Hallgasson a nővérére!
Üdvözlettel:

Ezek is érdekelhetnek