Teszt-vesz sarok

Vigyázat, robbanásveszély!

Család-otthonBalogh Mária2007. 10. 05. péntek2007. 10. 05.
Teszt-vesz sarok

Virslireklámmal ritkán találkozunk, bár a jó árunak nem is kell nagy reklám. Aki viszont a Hunnia feliratú, kilónként 540 forintért kapható sertésvirsliből vásárol, az bizony bevásárol vele. A rémes ízű áruból nyugdíjas édesanyám vett két párat 108 forintért egy debreceni, lakótelepi élelmiszerboltban. Amikor a forrásban lévő vízbe dobta a virsliket, azok két perc alatt a háromszorosukra dagadtak, szürkésfehérre színeződtek, aztán szétcsattantak. Az önsanyargatásnak azonban még nem volt vége: ezek után meg is kóstolta őket. Bár ne tette volna…
Másnap kedvenc hentesemtől megkérdeztem: mitől tud ilyen bűn rossz lenni a pulton belül még oly szépen mosolygó virsli? Nem mástól, mint a nagy mennyiségű adalékanyagtól, a hozzáadott sok víztől, a szójafehérjétől, a térfogatnövelő szerektől és attól, hogy húst nemigen lát az efféle massza a gyári kondérban. Elárulta azt is, hogy a Hosszúpályiban lévő üzemükben újfajta, juhbeles virsli előállításán kísérleteznek, amiben legalább hatvanszázaléknyi lesz a színtiszta hús. A terméket pár hétig 1500 forint helyett 1225 forintos bevezető áron árusítják majd Debrecenben is, miközben várják a vevők visszajelzéseit. S ha kell, javítanak az íz minőségén. Ez már valami: egy üzlet, ahol a vevők igényéhez igazodnak!
Kíváncsiságból a minap végignéztem a Tesco és a Cora Áruház kínálatát. A kimérős virslik között volt bőven olcsó, vízzel, ipari szalonnával, sertésbőrrel dúsított, nevenincs tucatáru, valamint jó minőségű, ízletes, mangalica- vagy baromfihúsból készült termék is. Előbbieket kilónként 320–500 forintért, utóbbiakat 1800–2000 forint közötti áron lehet beszerezni.
Kellemes ízűnek nevezhető a négyesével csomagolt Orsi baromfivirsli, melynek 240 grammos kiszerelése akcióktól, illetve boltoktól függően 250–390 forintért kapható. Ezzel csak annyi gondom van, hogy stopperrel a kézben tanácsos állni a fazék mellett, mert ha egy percnél tovább marad a forrásban lévő vízben, ez is a háromszorosára dagad.
Elérhető áron, viszonylag jó minőségben kínálja magát a polcokon a SáGa Füstli virsli. Ennek az összetétele már barátságosabb, mivel 55 százaléknyi pulykahúsból készül, amihez nyilván némi adalékanyag is kerül. A Kiváló Magyar Élelmiszer minősítéssel rendelkező Füstli 140 grammos csomagja 220–250 forintért kapható.

Ezek is érdekelhetnek