www.szabadfold.hu

Akárcsak a valódi autópályán, az internet - az információs sztráda - forgalmában is részt vesznek a szabályokat betartó emberek, de szabálytalankodók, nem ritkán erkölcstelenek vagy rosszindulatúak is. Ez utóbbiak "termékei" közül mutatunk be néhányat.

Család-otthonKirály Farkas2008. 06. 27. péntek2008. 06. 27.
www.szabadfold.hu

Vírus (virus)
A számítógépes vírus egy olyan apró, rosszindulatú program, amely saját másolatait helyezi el programokban vagy dokumentumokban, s amelyeket egyúttal használhatatlanná tesz. Jobb esetben csak kissé bosszantók, de van köztük olyan is, amelyik mindent képes tönkretenni gépünkön. Tudni kell, hogy nem terjednek emberi közreműködés – például fájlmegosztás vagy e-mail küldés – nélkül.

Féreg (worm)
Nagy különbségük a vírusokhoz képest, hogy nincs szükségük gazdaprogramra, önállóan fejtik ki működésüket. Az önsokszorosítás mellett a féreg sokféle dologra beprogramozható: például fájlok törlésére vagy önmaga elküldésére e-mailben az áldozat címjegyzékében szereplő összes címre.

Trójai faló (trojan horse)
Ahogy mitológiai névadójuk, úgy ezek a trójai falovak is hasznos programoknak tűnnek, bár valójában gépünk biztonságát veszélyeztetik, és rengeteg kárt képesek okozni, például megpróbálják leállítani a víruskereső és a tűzfalprogramokat. A legújabbak e-mail formájában érkeznek, de ingyenes szoftverek részei is lehetnek. Fontos, hogy csak megbízható forrásból töltsünk le programokat, és csak a megbízható helyről érkezett e-mailek mellékleteit nyissuk meg.

Reklámprogram (adware)
Reklámokat megjelenítő program, amely általában trójaiként települ a számítógépre. Egy részüket kémszoftverrel is kombinálják, hogy a felhasználó érdeklődési körének megfelelő reklámokat jelenítsen meg.

Betárcsázó (auto dialer, dialer)
Olyan programok, amelyek a háttérben, a felhasználó elől rejtve megbontják a modemes internetkapcsolatot és különféle emelt díjas (külföldi, műholdas vagy egyéb) számot tárcsáznak. Ha sikeresek, az eredmény milliós havi telefonszámla lehet. Áldozataik azok, akik modemmel interneteznek vagy – például faxoláshoz – egy telefonvonalhoz kapcsolt modemmel rendelkeznek.

HOGYAN VÉDEKEZZÜNK?
Bárhonnan szerzünk be számítógépet, az internetre csatlakozás előtt mindenképp telepítsünk vagy szakemberrel telepíttessünk víruskeresőt és tűzfalprogramot. Ha azt mondják: nem szükséges – ne higgyünk nekik, keressünk más szakit. Rendelkezésünkre áll számos ingyenes és mégis megbízható program is.

Vírusirtó (antivirus)
Nevezik víruskeresőnek vagy vírusölőnek is. A vírusirtó program célja annak biztosítása, hogy a hálózatba vagy egy adott számítógépbe ne juthasson be káros program – vírus, trójai és a többi. Annak, hogy sikeresen működjön, egy komoly feltétele van: a vírusirtó adatbázisa legyen naprakész, és rendszeresen ellenőrizze a gépet. Egy-egy ellenőrzés nem éppen rövid idő, de megéri rááldozni. Ingyen letölthető vírusirtók: AVG, Avira stb.

Tűzfal (firewall)
A szoftveres tűzfalak megfelelő beállítás esetén az adott körülmények közt lehetséges legnagyobb védelmet jelentik. A tűzfal védőpajzsként üzemel a számítógép és az internet között, blokkolva, illetve engedélyezve a ki- és bemenő adatforgalmat. Újabb operációs rendszereknek már szerves részei. Ingyenes tűzfalprogramok: ZoneAlarm, Comodo Firewall stb.

Ideális esetben egyetlen „digitális kártevő” sem kerülhet a számítógépünkre, és a világhálón keresztül sem kutathat senki az adataink között. Számítógépezni semmivel sem kockázatosabb, mint autót vezetni. Tartsunk be bizonyos elővigyázatossági szabályokat – és élvezzük a lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetnek