Extra érzet

Szamócadzsem extra – hirdeti a szupermarket logójával díszített „különleges” termék, amit a napokban vásároltam, és a tavaszi-nyári ízekre jócskán kiéhezve, nagy reményekkel kentem a vajas kenyérre. Lenyelve az első falatot csak a cukrot éreztem meg a szamócamagot, és semmiféle extra érzet nem támadt bennem.

Család-otthonValló László2009. 03. 05. csütörtök2009. 03. 05.
Extra érzet

De hátha velem van a baj, nézzük, miről vall a termékismertető? Mindenekelőtt arról, hogy az üvegben lévő 450 grammnyi dzsem 50 százalék (!), azaz 225 gramm szamócát tartalmaz, és nem lehet kétségem afelől, hogy ettől extra a termék. (És akkor a nem extrában – esem gondolkodóba – vajon menynyi lehet a gyümölcs: 25, 10, netán 0 százalék?)
De nézzük tovább: mi az, amiből összeáll a másik 225 gramm? Cukorból, amiből rengeteg van benne (s ami persze minden más ízt el is nyom), étkezési savból (hogy valami íze is legyen az egésznek) és zselésítő anyagból, pektinből (hogy megteljen az üveg). Vagyis a 450 gramm extra dzsemmel megeszek 8-10 szem szamócát és – súlyban mérve – ugyanennyi tölteléket.
Mi tagadás, én ennél nagyobb extrát is el tudok képzelni. Például a saját készítésű szamócadzsemet, amit teljesen érett, otthon termesztett gyümölcsből fogunk főzni a nyáron a feleségemmel. És az elkészült „termékre” rá fogjuk írni nagy betűkkel: szamócadzsem. És még ennél is nagyobbal, hogy tartalma: 100 százalék szamóca!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek