Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Minden, ami jó, ártalmas – halljuk-mondjuk egyre többször manapság. Vajon igaz ez a mangalicára is, aminek húsából verhetetlen ízű pecsenyehúsok, szalámi- és kolbászfélék, hosszú ideig érlelt sonkák készülnek?
Kép: Mangalicafesztivál a Vajdahunyadvárában, disznó, malac, sertés, sült hús, kolbász, szalonna 2009.02.07. fotó: Németh András Péter
Aki kóstolta a mangalicahúst, nem felejti, és könynyen a lelkes fogyasztójává válhat, különösen, ha a finom ízérzethez még az egészséges táplálkozás képzete is társul. Ez a képzet élt a Pécsi Tudományegyetem hallgatói között is, akiknek – egy fölmérés tanúsága szerint – 65 százaléka gondolta úgy, hogy a mangalica húsában kevesebb a koleszterin, mint az egyéb hússertésekében. Ámde – sajnos – rosszul gondolták. Az Országos Húsipari Kutatóintézet szakemberei ugyanis kiderítették, hogy noha a mangalica szalonnája több, táplálkozási szempontból kedvező telítetlen zsírsavat tartalmaz, ez a lényegen nem változtat: egy csöppel sincs benne kevesebb koleszterin. (Erre, azaz a telítetlen zsírsavak viszonylag nagyobb arányára alapozva híresztelhették el egyes cégek, hogy a mangalica húsa egészséges.) És nincs alapjuk azoknak a feltételezéseknek sem – olvasható a kutatóintézet honlapján –, amelyek szerint a mangalica zsírja (a kedvezőbb zsírsavösszetételénél fogva) könnyebben emészthető, mint a nagyüzemi hússertéseké.
Hasonlóan fogalmaz dr. Lugasi Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettese is, aki lapunknak elmondta: a mangalica húsa, szalonnája nem egészségesebb, mint az egyéb sertésfajtáké, amit saját vizsgálatuk is igazol. A sertéshús koleszterintartalma genetikailag meghatározott, a fajtától nem függő jellemző, így a mangalica húsában, szalonnájában nem kevesebb a koleszterin, mint a nagyüzemi fajtákéban. És ezen takarmányozással sem lehet érdemben változtatni.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu