Csak a fejét, hogy meg ne sántuljon?

Az ütlegekkel nevelt gyerekek intelligenciaszintje elmarad a társaikétól – derítették ki a kutatók. Kevés az iskolapszichológus, a csemeték pedig kiszolgáltatottak.

Család-otthonPalágyi Edit2009. 10. 29. csütörtök2009. 10. 29.
Csak a fejét, hogy meg ne sántuljon?

A gyerekek bántalmazásában sok szülő semmi kivetnivalót nem lát. A szólás kifejezi e felfogást, miszerint „csak a fejét üsd, hogy meg ne sántuljon!” A „makarenkói pofonra” egy időben még a pedagógusok is esküdtek. Az amerikai kutatások szerint azonban a pofozkodásban felnőtt csemete IQ-ja elmarad a békésségben, nyugalomban nevelődőkétől.

A New Hampshire-i Egyetem tudósai szerint a bántalmazott gyerekek intelligenciájának fejlődését visszaveti az állandó rettegés, a krónikus stressz, amit az erőszakos környezetben ki kell állnia. A pofonok közt felnövő két- és négyéves gyerekek intelligenciaszintje négy év múlva,

 

a következő vizsgálatnál 5 ponttal bizonyult alacsonyabbnak az átlagnál. Az öt- és kilencéves korukban bántalmazott nebulók fejlődése csaknem három ponttal maradt el. Az ütlegek káros hatása a kamaszkorig tart.

Mindez azt jelenti, hogy azokban az országokban, ahol elfogadott a testi fenyítés, ott a népesség intelligenciaszintje alacsonyabb lesz. Az erőszakos közegben „elbutulnak” az emberek, s ez végső soron az ország gazdasági fejlődését is hátráltatja – gyanítják a kutatók.

A megfélemlített, bántalmazott, netán szexuálisan is kihasznált diákok sokszor azért sem jutnak segítséghez, mert a szülőnek nem érdeke, hogy a családi titok kitudódjon. Ahhoz, hogy a gyerek lélekgyógyászhoz járjon, szülői engedély kell. Márpedig valószínű, hogy egy molesztáló vagy brutális apuka nem ad erre engedélyt – mondja Oldal Krisztina, aki jelenleg az egyetlen iskolapszichológus a főváros XIII. kerületében. Csak a viszonyítás kedvéért: néhány éve a kerületben még tucatnyi szakember dolgozott a ilyen minőségben. Az iskolapszichológus szerint sok gyermek agresszivitással, csínytevéssel próbálja észrevétetni magát, ugyanis nem kap annyi személyre szóló figyelmet, amennyit szeretne. Manapság már csak óhaj a kétszülős, együttműködő család és a kis létszámú osztály.

A tanulási és viselkedési problémákkal küzdő diákokról gyakorta kiderül, hogy az otthoni bajok miatt képtelenek figyelni az órán. A manapság gyakran emlegetett hiperaktív figyelemzavar (ADHD) kialakulásában is szerepet játszhatnak a környezeti, azaz a családi problémák – derült ki egy konferencián, melyet a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórházban tartottak. Az erőszakos közegben nevelődő csemete ráadásul nagyobb eséllyel lesz agresszív, ugyanis követi a mintát, amit a szüleitől látott. A bántalmazás a depresszióra hajlamosít, később pedig droghasználathoz vezethet.

Egy külhoni vizsgálat szerint a lánykorukban bántalmazott nők az átlagnál gyakrabban csépelik a csemetéiket. Az ütlegek közt felnövő asszonyok tizede már csecsemőkorban elkezdi verni a kicsinyét – állítólag nevelő szándékkal.

Azok a szülők is követhetnek el szarvashibákat, akik magukat lelkiismeretesnek tartják, s nem pofonokkal nevelnek. Például sokan elfelejtik, hogy a szóbeli bántalmazás is agresszió. Az örökös szidalmak közt felnövő gyerkőc sem jár jobban, mint az, aki néha kap egy fülest...

Ezek is érdekelhetnek