Spanyolok abortusza

José Luís Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök kabinetje meg akarja könnyíteni az eddig szigorúan szabályozott abortuszt. A törvénytervezet szerint a terhesség 14. hete előtt szabad lenne az abortusz. A terhesség-megszakításra jelentkező 16-17 éves lányoknak döntésükről értesíteniük kellene szüleiket.

Család-otthonA. Fodor György2009. 10. 20. kedd2009. 10. 20.
Spanyolok abortusza

A jelenlegi spanyol törvények szerint 1985 óta csak akkor szabad megszakítani a terhességet, ha az nemi erőszak következménye, a magzat abnormálisan fejlődik, vagy ha a terhesség veszélyezteti a kismama fizikai vagy pszichológiai épségét. A spanyol nők többsége – 2007-ben 112 ezer – a legutóbbi okot választotta, ha meg akart szabadulni nem kívánt terhességétől.

Spanyolországban az egyházak és a katolikus jobboldal sérelmezi, hogy a baloldali kormány törvényesítette a homoszexuálisok házasságát és megkönnyítette a válást is. A kormány viszont azt mondja: az új törvény a nők szabadságáról szól. Emellett minden, abortuszra jelentkező nő kiterjedt tájékoztatást kap döntése következményeiről, s arról is, hogy a fiatal anyák milyen támogatásra számíthatnak a kormánytól. A törvény egyik célja éppen az, hogy biztonságosabbá tegyék az abortuszt, amelyet „feketén” amúgy is végrehajtanának.

Ezek is érdekelhetnek