Ne ess pánikba!

Magyarországon óránként hat abortuszt végeznek, és 12 percenként esik teherbe úgy egy nő, hogy nem szeretné megtartani a gyermekét. Ugyanakkor minden tíz szülésből egy esetben maga az anya is gyermek. Országos kampány hívja fel a figyelmet e riasztó számokra.

Család-otthonBalogh Mária2009. 11. 02. hétfő2009. 11. 02.

Kép: KecskemŽt, 2009. janu‡r 08. NÎgy—gy‡szati vizsg‡l—, abortusz. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Ne ess pánikba!
KecskemŽt, 2009. janu‡r 08. NÎgy—gy‡szati vizsg‡l—, abortusz. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

A címbeli mondatot választotta jelmondatául a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság, amely országos kampányt indított az egyre nagyobb számú abortuszok ellen.

Ennek során nemcsak a terhességmegszakítás veszélyeire szeretnének figyelmeztetni, hanem a fogamzásgátlás lehetséges módszereiről is széles körű ismereteket nyújtanak. Ugyanis a társaság céljai közt szerepel, hogy a fiatal lányok akkor se essenek kétségbe, ha a szexuális aktus során hiba csúszott a védekezésbe, és még nem érkezett el a gyermekvállalás ideje.

Mi indokolta a kampányszerű felvilágosítást? A számok magukért beszélnek – véli Bártfai György professzor, a nővédelmi társaság elnöke. Hazánkban két évvel ezelőtt 97613 baba született, miközben 44 ezer nő az abortusz mellett döntött. Ezzel az aránnyal a hatodik helyet foglaljuk el a terhességmegszakítások számát jegyző országok ranglistáján. Lesújtó az is, hogy a szülész-nőgyógyász orvosok az abortuszra váró 15–19 éves lányok körében 5109, míg a 14 éveseknél és a náluk fiatalabbaknál mintegy kétszáz abortuszt végeztek el.

A meglehetősen sok abortusz oka, hogy a magyar tinik még mindig nagyon keveset tudnak a fogamzásgátlás lehetőségeiről, és nem mernek segítséget kérni a szakorvosoktól. Ez részben azzal magyarázható, hogy sok családban a szexualitás tabu téma. Sokat javítana a helyzeten, ha a szülők őszintén és álszemérem nélkül elbeszélgetnének gyermekükkel a nemiség és a szexuális együttlét kérdéseiről.

A „Ne ess pánikba!” elnevezésű kampány elsősorban a védekezésre, a sürgősségi fogamzásgátlás elérhetőségére, az abortuszok megelőzésének egyik hatékony módszerére hívja fel a figyelmet. A „bajbajutottak tablettáját” – amely az aktust követő 72 órán belül képes megakadályozni a terhességet – Európa számos országában recept nélkül is megvehetik a patikában, míg hazánkban az egészségbiztosító nem finanszírozza ezeket a készítményeket. Ám fontos tudni, hogy ha a fiatalok három napon belül segítséget kérnek egy szakembertől, akkor a felírt pirula által elkerülhetik a későbbi abortuszt. Amely köztudottan súlyos károsodásokat okozhat a nők szervezetében. Azoknál, akiknél több terhességmegszakítást is végeznek, a későbbiekben sokkal magasabb a spontán vetélés, a koraszülés és a meddőség aránya.

Ezek is érdekelhetnek