Veszélyben Gosztonyi András nevelőklubja

A kaposvári fociutánpótlás-nevelő Mézga Focisuli anyagi problémái már-már a létét fenyegetik. S furcsa mód, a legnagyobb terhet az MLSZ-nek fizetendő díjak jelentik.

Család-otthonRomvári Orsolya2009. 11. 06. péntek2009. 11. 06.

Kép: Mézga Focisuli Klub Kaposvár, Juta. Focimeccs futballmérlözés labdarúgás fiatalok fociznak utánpótlás labda sport gyerekek 2009.04.10. fotó: Németh András Péter

Veszélyben Gosztonyi András nevelőklubja
Mézga Focisuli Klub Kaposvár, Juta. Focimeccs futballmérlözés labdarúgás fiatalok fociznak utánpótlás labda sport gyerekek 2009.04.10. fotó: Németh András Péter

Mézga bácsi elkeseredett. Horváth János, a Mézga Focisuli vezetője 15 éve edzi a kaposvári gyerekeket – minden térítés nélkül, szeretetből.

– Mindez nem csupán a fociról szól. Sok hátrányos helyzetű gyerek játszik nálunk. Ahelyett, hogy az utcán tekeregnének, inkább eljönnek ide, s hasznosan töltünk el néhány órát. Akad olyan is közöttük, aki 25 kilométerre lakik, ebből kilencet gyalog kell megtennie, mégsem hagy ki egyetlen edzést sem. S olykor elmesélik azt is a gyerekek, hogy otthon négy testvér osztozik az egyetlen dobozkányi májkrémből álló vacsorán. Mit tehetnénk? A feleségemmel kenyeret veszünk a fiúknak. Hat helyen dolgozom, hogy a „hobbimat” finanszírozhassam. Hiába feszülünk meg az asszonnyal, a csapat helyzete egyre kilátástalanabb. Több százezer forintot kóstál a bajnokságokon való részvétel – benne a nevezési és a játékvezetői díj, az utazás –, s mindezt a fejenkénti háromezer forintos tagdíjból és az esetleges szponzori pénzekből lehetetlen kigazdálkodni. Korábban a szövetségnek fizethettünk részletekben is, de mostanra ez a lehetőség is megszűnt – mondja keserűen a múlt hónapban Magyar Sportért Emlékérem ezüst fokozatával kitüntetett edző.

A hátrányos helyzetű csapatok támogatásáért a Magyar Labdarugó Szövetség nem sokat tehet – tudtuk meg Vida Gábortól, a MLSZ utánpótlás versenyszervezéssel foglalkozó szakemberétől, aki a kaposvári csapattal kapcsolatos kérdéseinkkel Rózsavölgyi Istvánhoz, a Somogy Megyei Labdarúgó Szövetség elnökéhez irányít bennünket.

– A Mézga FC sajátos helyzetben van. Az utánpótlás-nevelés általában a felnőtt csapatokat is menedzselő klubok berkein belül történik, viszonylag ritkák a csak az utánpótlás nevelésére szakosodott klubok. Ugyanakkor a Mézga FC különleges helyzetére tekintettel, lehetőséget adunk a csapatnak, hogy a bajnokság végéig rendezze 125 ezer forintos tartozását – mondta a megyei elnök.

Vida Gábor kevésbé megértő: szerinte nem kötelező az NB1-es bajnokságba nevezni. Az viszont kérdéses, hogy csakis a megyei bajnokságban edződve kitűnhetnek-e olyan tehetségek, mint az U20-as válogatottal a minap világbajnoki bronzérmet nyert Gosztonyi András – aki szintén a Mézgában kezdett focizni…?

Ezek is érdekelhetnek