A harmadik X után csökken a termékenység

Harminc éves korukra a nők petesejtjeik 88 százalékát elveszítik. Ez magyarázza, miért nehezebb a harmadik x után teherbe esni – állapították meg brit tudósok.

Család-otthonRomvári Orsolya2010. 01. 28. csütörtök2010. 01. 28.
A harmadik X után csökken a termékenység

Hiába zajlik rendben a peteérés, harmincéves kor után folyamatosan csökken a teherbe esés esélye. Ráadásul az édesanya korával a születési rendellenességek valószínűsége is megnövekszik.

Egy nemrég publikált tanulmány szerint a jelenség hátterében az áll, hogy az életkor előrehaladtával megcsappan a nők petesejttartaléka. Születéskor még átlagosan 300 ezer petesejtettel rendelkeznek a hölgyek, s bár később is folyamatosan termelődnek újak, mindez nem képes kompenzálni a csökkenést. Harmincéves korukra a nők petesejttartalékuk 88 százalékát elveszítik, negyvenes éveikre pedig csupán 3 százalék marad meg.

Mivel a szervezet minden alkalommal a legjobb petét választja ki a készletből, a csökkenő petesejttartalék növeli annak kockázatát, hogy a születendő gyermek egészségügyi problémákkal jön a világra.

– A nők általában túl optimisták termékenységi kilátásaikat illetően, s megeshet, hogy későn szembesülnek azzal, hogy a kelleténél jóval tovább halogatták a gyermekvállalást – figyelmeztetett a tanulmány egyik szerzője.

Ezek is érdekelhetnek