A legdivatosabb utónevek

A fiúnevek közül a Bence, a Máté, a Levente, a Dávid és a Balázs hódit, a lányoknál pedig a Jázmin, az Anna, a Hanna, a Nóra és a Boglárka név a legnépszerűbb.

Család-otthonRomvári Orsolya2010. 08. 31. kedd2010. 08. 31.
A legdivatosabb utónevek

Ma Magyarországon Lászlóból, Istvánból, Józsefből, Jánosból és Zoltánból van a legtöbb, a nők közül pedig a Mária, Erzsébet, Katalin, Ilona és az Éva névre kapják fel legtöbben a fejüket − derül ki a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) leggyakoribb utóneveket összesítő adatbázisából.

A leggyakoribb név a Mária, amely több, mint 390 ezer személyi igazolványban szerepel első utónévként. Lászlóból több, mint 325 ezer, Istvánból csaknem 309 ezer él hazánkban. Valamivel több, mint 300 ezer Erzsébet, több mint 203 ezer Katalin és 283 ezer József nevű honfitársunk van.

Idővel azonban a Bencék, a Máték, a Leventék, a Dávidok, a Balázsok lehetnek többségben. A tavaly született fiúk többségét ugyanis e nevek valamelyikén anyakönyvezték. A légnépszerűbb fiúnevek között szerepel még a Dániel, az Ádám, a Milán, a Péter, a Gergő, a Dominik, a Bálint, a Tamás, az Áron, a Zsombor, a Botond, a Márk, a László, a Kristóf és a Zoltán. A lányoknál a Jázmin, az Anna, a Hanna és a Nóra név a legmenőbb, de sok csecsemő kapta a Boglárka, a Réka, a Lili, a Viktória, a Zsófia, a Petra, a Dóra, a Luca, a Laura, az Eszter, a Vivien, a Noémi, a Dorina, a Fanni, a Csenge és az Emma nevet is.

Míg az ezredforduló környékén a külföldi eredetű nevek hódítottak – a lányoknál a Viktória, a Vivien, az Alexandra, a Petra és a Nikolett, míg fiúknál a Márk, Patrik, Krisztián, Dominik –, manapság sok régi magyar név éli reneszánszát.

A régies magyar nevek között népszerű a Zsolt, a Szabolcs, a Csaba, a Bendegúz, a Hunor, a Csongor, a Csanád, a Nimród, a Soma, a Koppány, a Kende, az Álmos, az Árpád, a Bulcsú, a Huba és az Előd. A bibliai nevek közül pedig az Ádám, az Áron, a Benjámin, az Ábel, a Boldizsár, a Lázár, a Noé, a Lukács, a Mózes és az Ábrahám keresztnevek gyakoriak. Az idegen hangzású nevek közül a Milán, a Dominik, a Marcell, a Patrik (Patrick), a Krisztián, a Roland, a Martin, a Kevin, a Richárd, a Norbert, a Noel, a Krisztofer, az Adrián, a Márkó, a Brendon, a Renátó, a Szebasztián és az Alex hódít mostanság.

A lányoknál kevésbé jellemző a bibliai vagy a régies magyar nevek használata. Ezek közül leginkább a Csenge, az Enikő és az Emese felkapott. Az idegen eredetű lánynevek közül a Petra, a Viktória, a Vivien, a Dorina, az Alexandra, a Gréta, a Bianka, a Fruzsina, a Kitti, a Nikolett, a Liliána, a Vanda, a Kinga, az Amanda, a Zoé, a Lara és a Ramóna a leggyakoribb.

A lánynevek változatosabbak, mint a fiúnevek, s több új lánynév is születik, mint fiú. Ezek egy része egy-egy televíziós sorozatokból kerül az anyakönyvi kivonatokba, de az is gyakori, hogy valamely név becézett alakját jegyeztetik be a szülők hivatalos utónévként.

Ezek is érdekelhetnek