Könyvnélküli kamaszok

A kamaszok olvasási szokásairól nehéz értekezni, mivel nincsenek is. Az irodalom-tanárokon túl a szülők is töprengenek, mit tehetnének.

Család-otthonPalágyi Edit2010. 09. 28. kedd2010. 09. 28.
Könyvnélküli kamaszok

Mit tehetünk, hogy szemünk fénye ne csupán a számítógép monitorját bámulja üres óráiban? Lássuk, ki milyen receptre esküszik!

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint a személyes példa ragadós a családban is: ha a csemete azt látja, hogy a szülő, nagyszülő elvonul egy könyvvel a kezében, akkor ő s szívesen levesz a polcról egy kötetet. S így nemcsak a Harry Potter regényekhez, de a magyar irodalom gyöngyszemeihez is lesz kedve.

A könyvtárosok nem bízzák a véletlenre és nem várják meg, hogy a betűéhségtől hajtott kamasz betévedjen hozzájuk. Az INFOTÉKA nevű EU-s pályázat például azt szolgálja, hogy különféle tanórákat tarthassanak a könyvtárban, így valódi információs és közösségi központként ismerhessék meg a diákok a könyvek birodalmát. Miután pedig otthon érzik magukat, bizonyára kedvük támad kölcsönözni is.

A szülők is sokat tehetnek azért, hogy a csemetét rákapassák az irodalomra. Szerencsés, ha már a kicsiket elviszik a gyerekkönyvtárba egy-egy mesehallgatós délutánra. Sőt, ha van időnk esténként könyvből mesélmi, azzal is megkedveltethetjük az írott szót.

Megeshet persze, hogy tizenéves korára még a hajdan szívesen olvasgató gyerkőc is „kinövi” e hobbit. Sok értelmes, jó tanuló tinit még a kötelező olvasmányokra is nehéz rábírni. Ilyenkor csak a szigor segít: a kötelezőt el kell olvasni! Ne hallgassunk a könyörgő szónak és ne vegyünk dióhéjba összefoglalt, kivonatolt változatokat! Főleg pedig ne olvassuk a regényt és a drámát a kölyök helyett! A következetességgel talán elérjük, hogy a kamasz kikapcsolja a laptopot, s újra odasétál a könyvespolchoz...

Ezek is érdekelhetnek