Mi a boldogság kulcsa?

Ha valamilyen öröm ér bennünket, gyakorta kívánjuk: bárcsak örökké tartana! A kellemes élményekből sokáig tudunk táplálkozni, erőt meríteni, de korántsem addig, mint hinnénk.

Család-otthonBalogh Mária2010. 12. 25. szombat2010. 12. 25.
Mi a boldogság kulcsa?

Brit kutatók a gyermekszületést és a házasságkötést tekintik életünk legnagyobb boldogságot adó eseményének – legalábbis az első két évben. A gyermekáldás sokkal erősebb élmény, mint az oltár előtt kimondott boldogító igen: az előbbi lelket melengető hatása életünk végéig elkísér, még akkor is, ha az évek során konfliktusok adódnak csemeténkkel.

Brit, francia, és amerikai közgazdászok 20 éven keresztül követték figyelemmel száz német ember elégedetlenségének okait, annak mértékét, és tartósságát. Megállapították, hogy hosszan tartóan 85 százalékban a munkanélküliség miatt esett vissza a kutatásban részt vevők kedélyállapota. A munkahely elvesztése több évre is megkeserítheti az életet, s akár mély depressziót, szorongást, személyiségzavart is okozhat. A létbizonytalanság nem csak a lelket, de a testet is megbetegítheti.

A kutatók megállapították, hogy a megözvegyülés, a válás, a barátságok végleges megszakadása szerencsére csak ideiglenes trauma az életünkben. A fájdalmat, a veszteséget keserű szenvedés árán dolgozzuk fel ugyan, de az életösztön, az újabb kihívások, feladatok, nemes célok, gyermekeink és a szeretteink nagy segítségünkre lehetnek lelki bánatunk oldásában – ha mi magunk is partnerek vagyunk ebben.