Veseelégtelenség

Levélírónk férjénél nemrégen egy kórházi ápolás kapcsán fedezték fel a vesék elégtelen működését. Orvosa azt mondta, az évek óta meglévő cukorbetegség és a magas vérnyomás áll a háttérben. Kérdezi: hogy alakulhatott ki mindez oly észrevétlenül?

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 01. 07. péntek2011. 01. 07.
Veseelégtelenség

Bizony, hiba volt ellenőrzés nélkül maradni éveken át. A veseelégtelenség sokszor észrevétlenül alakul ki. Először némi étvágytalanság, hányinger és a folyadék-visszatartás miatt a testsúly indokolatlan növekedése irányíthatja a figyelmet a vese elégtelen működésére. Később lábdagadással, a vizeletmennyiség kritikus csökkenésével is bővülhetnek a tünetek.

Veseelégtelenséghez vezethet a magas vérnyomás, a cukorbetegség, de egyéb kóros veseállapot (mint például a policisztás vese) vagy autoimmun betegség is. Hirtelen okozhat veseelégtelenséget húgyúti elzáródás vagy heveny vesegyulladás. A kór megoldása attól is függ, hogy milyen folyamat vezetett a kialakult állapothoz. A magas vérnyomás, cukorbaj okozta veseelégtelenséget kezdetben gyógyszerrel és diétával, később dialízis segítségével próbáljuk egyensúlyban tartani.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek