Bőrbajok

„Bőrbajok” jeligére válaszolunk olvasónknak, aki már négy éve szenved bőrtüneteitől. Időnként a törzsön piros pettyes kiütések jelennek meg, s azok erősen viszketnek.

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 03. 18. péntek2011. 03. 18.
Bőrbajok

Volt kórházi átvizsgáláson, ahol érdemi okot nem tudtak kimutatni. Körömgombát, száraz bőrt, hajas fejbőrön szőrtüszőgyulladást, seborrhoeát találtak. Kérdezi, mi okozhatja a panaszait, mit tehetne, hogy végre megszabaduljon e kellemetlenségtől?

Látatlanban diagnózist felállítani nem lehet, de az eredmények alapján, nagy valószínűséggel, súlyos ok nem valószínű. A körömgombásodás, a gyulladásos jelenségek a védekező mechanizmus csökkenéséről árulkodhatnak. Ennek oka számos lehet. Egyrészt okozhatja a száraz bőr, ami könnyebben engedi át a kórokozókat, de ez önmagában is eredményezhet viszketést. Másrészt bőr-anyagcserezavar a seborrhoea is. Sokszor az emésztési gond vagy a helytelen táplálkozás vetül ki a bőrre. Érdemes a bélrendszert is megvizsgáltatni, az emésztést ellenőriztetni. Tanácsos legalább 1-2 hónapos diétát tartani. Óvakodjék a füstölt árutól, átmenetileg száműzze a rántott dolgokat. Csak kevés húst fogyasszon, az is inkább csirkemell legyen. Zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket tanácsos az étrendjébe felvennie. Kerülje a kelt tésztát és a tejet. Kevés és csak élőflórás joghurtot egyen. Étkezésében törekedjék a rendszerességre. Ne hanyagolja el a folyadékfogyasztást sem. Tisztálkodjék mosakodókrémmel, hogy a bőre ne száradjon tovább. Ruházata akkor megfelelő, ha szellős és természetes anyagokból készült. A vázolt életmódváltozáson túlmenően, a már meglevő bőrtünetek gyógyulásához használja a bőrgyógyásza által javasolt gyógy¬krémeket, s ne szalassza el a bőrgyógyászati kontrollvizsgálatokat sem.

„Zsírmirigy” jeligére. A zsírmirigy kialakulásának oka nem ismert. Ártalmatlan csomó a bőrben, kezelést általában nem igényel. A legtöbb zsírmirigy – orvosi nyelven lipóma – öt centiméternél kisebb, de néha ennél nagyobbra is megnőhet. Amennyiben nagyra nő és olyan helyen fordul elő, ahol – a környező szövetekre nyomást gyakorolva – kellemetlen panaszokat okoz, úgy sebészi eltávolítása indokolt. A legtöbb esetben azonban nem szükséges a műtéti beavatkozás.

Ezek is érdekelhetnek