Puhány családi fészek

Néhány évtizede az ifjak már húszéves korukban a saját lábukra álltak. Önállóan éltek, tanultak, dolgoztak, gyermeket vállaltak. Mára azonban alaposan kitolódott a szülőkről való anyagi és érzelmi leválás ideje, a független élet kezdete.

Család-otthonBalogh Mária2011. 03. 14. hétfő2011. 03. 14.
Puhány családi fészek

Egyre gyakoribb, hogy a fiatalok olykor 30 éves korukig is otthon élnek. Sokan tanulnak, mások dolgoznak, de a keresettel rendelkezők közül kevesen járulnak hozzá a közös családi kasszához.

– A felsőoktatási intézményekbe való jelentkezést sok családban a szülők befolyásolják, mivel csemetéjük nem elég érett a választáshoz. Más esetben az a fontos, hogy a gyerek abban a városban tanuljon tovább, ahol a szülei élnek. Így nem kell utazásra, albérletre és külön kosztra költeni – magyarázza Varga Ildikó klinikai szakpszichológus.

Napjainkra az érettségizett vagy a már diplomával rendelkező fiatalok önálló életének megkezdése, a szülőkről való anyagi és együttélési leválás egyre későbbre tolódik. A legtöbb fiatal a kezdő fizetéséből képtelen megteremteni saját életét: később házasodnak, gyermeket is a harmincas éveikben vállalnak.

– Egy öt évvel korábbi felmérés szerint a megkérdezett magyar gimnazisták és egyetemisták csupán 39 százaléka gondolta úgy, hogy itthon szeretne élni diplomaszerzés után. Mindenki más külföldre vágyódott, mivel nem láttak esélyt sem a munkavállalásra, sem a megfelelő egzisztencia megteremtésére – sorolja a szakember, s elmondja azt is: a gazdasági válság következtében olykor a külföldön dolgozó gyerek támogatja munka nélkül maradt szüleit.

A gyerekek hamar megérzik „őseik” hamis és boldogtalan párkapcsolatát, mégis szemet hunynak szüleik elszúrt élete fölött. Biztonságban érzik magukat otthon. Az anyuka vagy apuka ilyenkor hajlamos a csemetéjére telepedni, aggódásnak álcázott lelki fogságban tartani őt, s mindenben kiszolgálni. Az ehhez hasonló családi környezet is gyengíti az ifjak önállóvá válását, felelősségérzetét, s erősíti közönyösségüket a külvilággal szemben.

– Szerencsések, akiknek legalább a karrierépítési vágyuk életképes marad, viszont a többség érzelmi intelligenciája fejletlen lesz a puhány családi háttérrel – vélekedik Varga Ildikó. – A kihívás, amit az anya vagy az apa old meg a gyerek helyett, inkább a saját önbizalmukat erősíti. Végül, ha a szülők elrontották a házastársi játszmákat is végignéző csemetéjük nevelését, a gyermek lelke sérül, így a felnőtté válás képessége is nehézkesebb lesz.

Ezek is érdekelhetnek