Óriáskerék vagy gázszámla?

Kedves Ágnes! Úgy telik a nyaram, hogy unokákat vakációztatok. Van négy kiskamasz unokám és van egy kicsi, ő most volt elsős. Harmadikként született annak a fiamnak, akit sokáig sújtott a munkanélküliség. Szerencsére nemrég kapott munkát.

Család-otthonUjlaki Ágnes2011. 07. 29. péntek2011. 07. 29.
Óriáskerék vagy gázszámla?

A nagyok jókedvűek és élénkek, strandra vittem őket, a kertben minden érett gyümölcsöt megettek, jókat főztem nekik. Szép barnán, kitelt arccal mentek haza. Ekkor került sorra Ádám, csillogó szemeivel és kedvenc könyveivel. Minden érdekli, ezer kérdése van, imád olvasni, a kis¬állatokat is szereti. Az egyik délután azt mondta nekem: „Mama, én még soha sem jártam Pesten, pedig úgy szeretném a Vidám Parkban látni az óriáskereket. Te már láttad, Mama? Nagyon óriás?” „Igen, láttam, de téged is elvisz majd édesapád.” „Nem hiszem, tudod, nincsen pénzünk. Még strandra sem mentünk az idén… Elmaradtunk a gázszámlával is.”

Megdöbbentem, de Ádám mindig igazat mond. Tudtam, hogy szűkösen élnek, ám ennyire?! Felhívtam a fiamat, megkérdeztem, igaz-e mindez. „Igen, igaz, anyu, de ne idegeskedj, tudod, hogy már dolgozom.”
Arra gondoltam, nem lehet, hogy Ádám szerény kis álmából semmi ne valósuljon meg. Elmentünk a közeli nagyváros vidámparkjába, ott is van óriáskerék. Elhívtam az egyik unokatestvérét, s ők ketten felültek az óriás¬kerékre is. Ádám ragyogott a boldogságtól: „Mama, mintha a felhőkbe szálltunk volna!” Nála csak én voltam boldogabb.

És most hallom a tévében, vállaljanak harmadik gyereket a családok. Mire? És az állam mit vállal? Semmit. Mi erről a véleménye?

Üdvözlettel: Egy nagymami

Kedves Asszonyom!
Meghatódva olvastam szép levelét, nehéz rá válaszolni. Ádám valóban nem kért sokat, és ez a kedves, okos kisfiú igazán értékelte vágya megvalósulását. Legalább ön hozzá tudta segíteni, ez biztosan jó érzés. Mint ahogyan az a tudat viszont igen nyomasztó lehet, hogy a fia és családja szűkösen él. De most, hogy fiának végre lett munkája, biztosan kikecmeregnek a gödörből.

Azt nem mondanám, hogy az állam semmit sem vállal át a gyereknevelés költségeiből. Jelenleg éppen a többgyermekes családokra irányul a figyelem, adókedvezmény, a visszaállított gyes és más intézkedések próbálják segíteni őket. A pénzbeli juttatások valóban nem nőttek, ennek az ország gazdasági helyzete az oka: minden területen takarékoskodni kell.

De abban persze igaza van, hogy ilyen szűkös, bizonytalan helyzetben a fiatalok nagyon is meggondolják a harmadik, de talán már a második gyermek vállalását is. De micsoda hiány lenne ebben a világban, ha ez a jó kisfiú nem született volna meg! Aki ennyi örömet szerez az ő jó nagymamájának…

Üdvözlettel: Ujlaki Ágnes

Ezek is érdekelhetnek