Gyengélkedő gyomrok

Ki ne veszkődött volna már valamilyen gyomor- vagy bélrendszeri nyavalyával? Hazánkban a lakosság egyharmada kínlódik visszatérő emésztőszervi bántalmakkal.

Család-otthonBalogh Mária2011. 09. 12. hétfő2011. 09. 12.
Gyengélkedő gyomrok

Elgondolkodtató: a légúti bajokon kívül a legtöbben gyomor- és bélpanaszainkkal keressük fel a háziorvosunkat. Előfordul, hogy a keserveink nyomán elrendelt vizsgálatok semmilyen eltérést nem mutatnak, ilyenkor csupán gyomorérzékenységről beszélünk. Ezt okozhatja a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe, a gyomornyálkahártya begyulladása, a gyomor túl gyors vagy lelassult kiürülése, illetve a vékonybél felső szakaszában fellépő mozgási zavar. De a feszültség és szorongás, a kevés mozgás és folyadékbevitel, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, az erős dohányzás, egyes gyógyszerek mellékhatásai is közrejátszhatnak.

Az éhgyomorra vagy étkezés után a gyomortájon fellépő kellemetlen, maró érzés a gyomorégés, mely leginkább a nehéz, a normálisnál zsírosabb, savanyúbb, édesebb ennivalónak „köszönhető”. Ez persze lehet akár ritkábban „kierőszakolt” panasz is, ami koplalással, kímélő étrend követésével, méregtelenítő kúrával ellensúlyozható, ám a gyomrot megerőltető étkezési szokások akár krónikussá is tehetik bajainkat. A hirtelen, de vissza-visszatérően ránk törő gyomorgörcsöt a nehezen emészthető étkek, a rendszeresen túl sok táplálék vagy folyadék válthatja ki.

– Ha emésztőszervi bántalmai lassacskán tartóssá válnak, a páciens önmagát kuruzsolván ne a szomszéd gyógyszerkészletéből válogasson, hanem szakembertől kérjen segítséget – hangsúlyozza dr. Kiss Gábor belgyógyász főorvos, természetgyógyász. – S tegye ezt annál is inkább, hogy idejében kiderüljön, van-e valamilyen kezelésre szoruló szervi megbetegedése.

Egy felnőtt ember testmagasságának 5-6-szorosa a bélcsatornája hossza, tehát egy 175 centi magas ember bélrendszere 8-10 méter hosszúságú. Ekkora terület könnyen „megtermi” a rosszullétet, fájdalmat, görcsöt. A puffadást – meglepő módon – javarészt az egészséges és kedvelt zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék táp- és ballasztanyagai idézik elő, melyek lebontásához a szükséges enzimek „útközben” nem elegendőek, így az a vastagbélben lévő baktériumok feladata marad.

Emésztőszervi rendszerünkben több mint százmillió idegsejt helyezkedik el, melyek szerkezete és felépítése hasonlít az agyban találhatókéhoz. Kiss Gábor főorvos amerikai kutatások eredményét ajánlja figyelmünkbe: a megterhelő lelki folyamatok és az emésztőrendszer zavarai szorosabb kapcsolatban állnak egymással, mint valaha is gondoltuk. Az emésztés jelentős szerepet játszik a dopamin és a szerotonin ingerületátvivő anyagok termelődésében: ezek felelősek az érzelmeinkért, de az észlelés és az érzékelés minőségéért is. S azt sem árt tudni, hogy a belekben található immunrendszerünk legnagyobb része. A sajogva-fájva gyengélkedő gyomor és belek más betegségeket is előidézhetnek, sőt legyengíthetik szervezetünk ellenálló képességét is. De érzelmi világunk és idegrendszerünk kiegyensúlyozottsága is megsínyli, ha emésztőszerveinkkel valami nincs rendben.

Ezek is érdekelhetnek