Segítség a sclerosis multiplexben szenvedőknek

Két hónapos előkészítés után útjára indul a sclerosis multiplexes betegeket támogató önkéntes otthoni segítők hálózata, amely elsőként Békés megyére és Budapestre összpontosít.

Család-otthonKovács Réka2011. 09. 15. csütörtök2011. 09. 15.
Segítség a sclerosis multiplexben szenvedőknek

A kezdeményezést május 25-én, a Sclerosis Multiplex Világnapján jelentették be a szervezők, akik azóta folyamatosan dolgoztak a program beindításán. Mint azt Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta: az Önkéntesség Éve jó alkalom arra, hogy a „hivatásos” segítségnyújtók újabb területeken is megjelenjenek tevékenységükkel. Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyarországi Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) közös önkéntes-szervező programjának jószolgálati nagykövetévé Lévai Anikót kérték fel.

A sclerosis multiplex ma még nem gyógyítható betegség, ezért a rehabilitáció egyik kulcskérdése, hogy minden alapvető segítséget megkaphassanak azok a betegek, akik magukat már nem képesek ellátni. Az MSMBA számára eddig felajánlott rendszerek kiépítésére azonban korábban nem sikerült forrásokat teremteni, ezért remélik, hogy az Ökumenikus Segélyszervezettel való együttműködés, az önkéntesek bevonása az ország mind nagyobb területein jelenthet majd tartós megoldást a segítség nélkül maradt betegek számára.

A projekt jószolgálati nagykövetének felkért Lévai Anikó szerint ez a lehetőség újszerű együttműködési formát kíván meg a két civil szervezet és egy vállalat között, ami egyszerre változtathatja meg a szemléletmódot egy ma még gyógyíthatatlan betegséggel és általában az önkéntesség lehetőségeivel kapcsolatban.

A program szeptembertől két helyszínen – Békés megyében és Budapesten – indult el, ahol helyszínenként 30-50 beteg kaphat rendszeres önkéntes segítséget személyes higiénéje gondozásához, táplálkozásához, mozgásához, lelki és kulturális szükségletei kielégítéséhez.

Az egy éves pilot-időszak célja, hogy hosszú távon működőképes, más régiókba is adaptálható, fokozatosan épülő önkéntes rendszert állítson lábra, amely esztendei begyakorlás után országos méretűvé nőhet. Önkénteseket mindkét szervezet csatornáin keresztül toboroznak, míg a segítségre szoruló betegek a helyi SM egyesületeken keresztül jelezhetik igényüket.

Ezek is érdekelhetnek