Szemünk fénye

Az idült kötőhártya-gyulladás hosszú hónapokig, esetleg évekig is fennállhat. Oka lehet a szempilla benövése, szemhéjbetegség, idült könnytömlőgyulladás, Chlamydia-fertőzés (napjaink legelterjedtebb nemi úton terjedő kórsága), fogászati góc, helyi gyógyszer-túlérzékenység, allergia is.

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 09. 02. péntek2011. 09. 02.
Szemünk fénye

A heveny kötőhártya-gyulladáshoz hasonlóan jelentkezik vérbőség, váladékozás, viszketés, idegentest-érzés. Visszatérő panaszokkal ajánlatos szemész szakorvoshoz fordulni.

Gerinc jeligét választó kedves olvasónknak a csontritkulása a gerincoszlop összeroppanását és meggörbülését okozta. Fájdalmak, gyengeség és járásnehézség a fő panasza.

Sajnos ebben a stádiumban már nem gyógyíthatóak az elváltozások. A gyógy¬szerek mellett a fizikoterápia, gyógytorna, fürdőkezelés enyhíthet a gondokon. A napi rendszerességgel végzett gerinctorna csökkentheti a folyamat további előrehaladásának ütemét.

Vesebaj jeligére. Olvasónknál egy fájdalmas, görcsös éjszaka következményeként kalcium-oxalátot tartalmazó húgyúti vesekövet találtak. Kérdezi: mit tehet a továbbiakban a kőképződés és az átélt kínok elkerülése érdekében?
A vizeletből kicsapódó kalcium-oxalát vesekövességhez vezet, a vesecsatornákban gyulladást, később kötőszövetes elfajulást okozhat. A megelőzésben fontos a sok oxaláttartalmú étel (tea, csokoládé, spenót, sóska, rebarbara) fogyasztásának elkerülése. A diéta mellett – a vese „átmosása” érdekében – a szervezetbe bevitt folyadék mennyiségét is jelentősen növelni kell.

 

Ezek is érdekelhetnek