Tapintatlan tetvek

A fejtetvesség visszatérő gond az óvodákban és az általános iskolákban. Bár ismereteink szerint a fejtetű nem terjeszt fertőző betegséget, vérszívó élősködőként kellemetlen „vendég”, s a vakaródzás okozta sebek elfertőződhetnek.

Család-otthonbhj2011. 09. 23. péntek2011. 09. 23.

Kép: Debrecen, 2011. szeptember 14. Egy általános iskolás kislány fejét ellenőrzi egy debreceni iskola orvosi szobájában, Balázsné Bocz Tímea védőnő. Júliustól az iskolaorvosok és az ÁNTSZ szakemberei kötelesek tetvetleníteni azokat, akik maguk nem gondoskodnak a hajukban, testükön, ruhájukon élsőködők elpusztításáról és a fertőtlenítésről. A fejtetvesség elsősorban a gyerekközösségekben probléma, a tetves gyerekeket nem lehet kitiltani a közösségből, és ha szüleik nem gondoskodnak az irtásról, könnyen újra és újra megfertőzhetik a többieket. A visszaeső családokról a hatóságok nyilvántartást vezetnek, és rendszeresen ellenőrzik őket. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt, Fotó: Czeglédi Zsolt

Tapintatlan tetvek
Debrecen, 2011. szeptember 14. Egy általános iskolás kislány fejét ellenőrzi egy debreceni iskola orvosi szobájában, Balázsné Bocz Tímea védőnő. Júliustól az iskolaorvosok és az ÁNTSZ szakemberei kötelesek tetvetleníteni azokat, akik maguk nem gondoskodnak a hajukban, testükön, ruhájukon élsőködők elpusztításáról és a fertőtlenítésről. A fejtetvesség elsősorban a gyerekközösségekben probléma, a tetves gyerekeket nem lehet kitiltani a közösségből, és ha szüleik nem gondoskodnak az irtásról, könnyen újra és újra megfertőzhetik a többieket. A visszaeső családokról a hatóságok nyilvántartást vezetnek, és rendszeresen ellenőrzik őket. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

A fejtetvesség előfordulási aránya évek óta változatlan, és nem elsősorban a szociális körülmények függvénye. Felismerését leginkább a személyes tapasztalatok hiánya késlelteti, de még több gondot okoz a betegség szégyellése, s így eltitkolása.

Az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve országos kampányának célja, hogy a tanév elején felhívják a szülők, nevelők figyelmét a fejtetvességre. A gyerekek kezelése elsődlegesen gondviselőik feladata és kötelessége. A felhívást megküldik az iskoláknak, bentlakásos és szociális intézményeknek, önkormányzatoknak, házi- és iskolaorvosoknak, védőnőknek.

A kampány résztvevői szakmai anyagokhoz jutnak, így szerte az országban meghatározott ütemterv szerint, egységesen tevékenykedhetnek. Az iskolakezdéskor esedékes szülői értekezletek pedig jó lehetőséget adnak a gondviselők tájékoztatására: az iskola-egészségügyi szolgálat szakemberei ismertetik a megelőzés módszereit, a fejtetvességi vizsgálatok éves rendjét, a kiszűrt gyermekek szüleinek értesítési módját.

A fejtetű nincs tekintettel korra, nemre, beosztásra: bárki fertőződhet, sőt visszafertőződhet, ez az élősködő piszkos és tiszta hajban egyaránt előfordulhat. Megkapni nem szégyen, ám eltitkolni, nem kezelni, továbbadni, s ezzel a közösséget veszélyeztetni: felelőtlenség!

Ezek is érdekelhetnek