A kisbabák önzetlenek!

Már a 15 hónapos kisbabák is képesek észlelni, ha a környezetükben valakivel igazságtalanul bánnak. Erre ők nagylelkűséggel reagálnak – derült ki egy nemrég készült kutatásból.

Család-otthonKovács Réka2011. 10. 16. vasárnap2011. 10. 16.
A kisbabák önzetlenek!

Hihetetlen önzetlenségről és érzékenységről tesznek tanulságot a kisbabák, akik alig egy évesen már képesek felismerni, ha valakivel igazságtalanul bánnak, s a helyzetet enyhítendő, sokszor a saját játékaikról is képesek lemondani, hogy megvigasztalják a rászorulót.

A kutatás során két videót mutattak a résztvevő babáknak. Az egyiken két ember között egyenlőtlenül osztották el az ételt, míg a másikon egyenlő arányban. A kicsik nagyobb figyelemmel kísérték azt, ami meglepte őket, így többnyire hosszabb ideig figyelték az egyenlőtlen elosztást mutató videót.

Jessica Sommerville, a Washington Egyetem vezető kutatója úgy véli: az igazságérzet és az önzetlenség hamarabb kialakul a gyereknél, mint azt eddig gondolták. A kicsik legtöbbje ugyanis meglepetten tapasztalta, hogy az ételt nem egyenlő mértékben osztották el a két szereplő között.

A kutatás második részében a gyerekeknek két játékot adtak, majd a szakemberek jelezték, hogy szeretnék, ha az egyiket megkaphatnák, mire a kicsik kétharmada odaadta a játékát. Azoknak a 92 százaléka, akik lemondtak az általuk jobban preferált játékról – nevezzük őket „önzetlen megosztóknak” –, korábban hosszabb ideig figyelték az igazságtalan ételosztásos videót. Ezzel szemben azoknak a 86 százaléka, akik a kevésbé kedvelt játékot adták oda – ők az „önző megosztók” –, inkább az egyenlően elosztott ételes videónak szenteltek több figyelmet.

Tehát az „önzetlen megosztók” – az önzőekkel ellentétben – érzékenyen reagáltak az ételelosztás igazságtalanságára.

Ezek is érdekelhetnek