Fügét mutatnak a kételkedőknek

Merész tettnek tűnt, amikor tavaly ősszel Tormaföldén többhektáros fügeültetvényt telepítettek. Elmúlt a tél és az a hír járta, hogy a telepített fácskák szépen megeredtek, többségük már terméssel is meglepte gazdáit. Láthatjuk a festői szépségű János-hegyen, ahonnan gyönyörű panoráma tárult elénk.

Család-otthonBozsér Erzsébet2011. 10. 17. hétfő2011. 10. 17.
Fügét mutatnak a kételkedőknek

– A szélsőségesebbé vált időjárás miatt valóban a téli hideg lett a legnagyobb kockázati tényező. Azonban amikor télen, a völgy alján mínusz 22 fokos hideg volt, itt fönt csupán mínusz 8 fokot mértünk. A fü­ge pedig mínusz 15 foknál fagy el – magyarázta ötletük alapját Harcz Endre, a Fügeliget Kft. képviselője. – Egy jó barátomnak régóta vannak fügéi, java részét olasz fajták közül válogatta ki. Az ő kis szőlőhegyi ültetvényében szerzett kedvező tapasztalatok alapján döntöttünk úgy, hogy fügeültetvényt telepítünk. A megszerzett elméleti és gyakorlati ismeretek persze csupán öncélúak maradtak volna, ha nem látja meg ezekben a fantáziát egy vállalkozó kedvű üzletember, akinek már régóta voltak fügetermesztési tervei. Kiderült, hogy ő is a füge szerelmese, így megalakulhatott a Fügeliget Kft., amely a mediterrán gyümölcs termesztési lehetőségeit már vállalkozói szemmel elemezte. A vállalkozás tagjai el is utaztak Olaszországba, hogy minél több termesztési tapasztalatot, piaci ismereteket szerezzenek. Az ültetvény a kilátó dombjának két oldalán terül el hét hektáron. Itt a fiatal termelő beavatott a fügék világába is.

– Nézze, egy bokron belül is mekkora az eltérés! Az egyik levél ujjazott, a másik telt, kerek, s érdemes megfigyelni, mekkora változatosságot mutat a fejlődési erélyük. Igaz, hogy a legjobbnak tűnő tulajdonságokkal rendelkező fügék sarjait neveltük szaporítóanyaggá, mégis jelentős különbségek mutatkoznak. Érdekesség, hogy egyes változatokon megaszalódik a termés. Kutatásaink során rájöttünk arra is, hogy a füge meglehetősen zabolátlan növény, ezért nem volt könnyű kidolgozni a szaporítás és a termesztés technológiáját, amit majd a tapasztalatok alapján tovább kell finomítanunk.

Kiderült, elég sok gondoskodást igényelt az ültetvény, sokat kellett öntözni a száraz időjárás miatt. Az utóbbi időben felgyorsult a hajtásnövekedésük, aminek nem nagyon örülnek, mert a fagyokig meg kellene fásodniuk, hogy jobban bírják a telet. Viszont a gyümölcsök szépen beértek a sok napsütés hatására. Az ültetvénybe egyébként tavaly 550 kétéves csemetetét telepítettek, s jövő tavasszal még több százat ültetnek el.

– Ezt a kedvező éghajlati adottságot szeretnénk kihasználni, és speciális termékekkel megjelenni – mondta Harcz Endre. – Elsősorban friss gyümölcsöt akarunk kínálni, de lekvárokat, dzsemeket is készítünk. Az ültetvény különleges bemutató kert szerepét is betölti, hiszen ültettünk más mediterrán növényt is, így gránátalmát, indián banánt, de lesz kivink és kakiszilvánk is.

Ezek is érdekelhetnek