Gyümölcsfák évzáró kezelése

A télre nemcsak gyümölcsfáink, hanem az őket károsító betegségek és kártevők is felkészülnek. Jövő évi kártételüket csökkenthetjük, ha eltávolítjuk vagy megsemmisítjük telelőhelyeiket.

Család-otthon2011. 10. 21. péntek2011. 10. 21.

Kép: birsalma gyümölcs vitamin monilia fertőzés betegség Fotó: Habik Csaba 2008 09 21

Gyümölcsfák évzáró kezelése
birsalma gyümölcs vitamin monilia fertőzés betegség Fotó: Habik Csaba 2008 09 21

A kártevők áttelelésének több formája ismert, de a legtöbbjük a megbetegített vagy elpusztult növényi részekben vészeli át a téli hónapokat.

A lehullott leveleket gyűjtsük össze. Az elszáradt ágakat legalább 15-20 cm-es egészséges résszel együtt vágjuk le. Az ágakon fennmaradt, mumifikálódott terméseket távolítsuk el. Az összegyűjtött szerves anyagot pedig semmisítsük meg. A komposztálás nem minden kórokozót és kártevőt pusztít el, ezért erre a célra csak egészséges növényi részeket használjunk.

Szüret után a gyümölcsfák életciklusa lelassul. A színesedő leveleken keresztül már nem hatnak a felszívódó szerek. Ilyenkor kontakt készítményekkel (pl. réz, kén, olajos anyagok) gyéríthetjük az ágvillákba, kéregrepedésekbe, rügypikkelyek alá behúzódott kártevőket, kórokozókat.

A fent leírtak tájékoztató jellegűek. Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékek címkéjén található utasításokat.

Ezek is érdekelhetnek