Így élhetünk tíz évvel tovább!

Úgy látszik, a pénz nem csak boldogít, ugyanakkor a hosszú élet titka. Legalábbis ez derül ki a brit statisztikai hivatal adatsorából, mely szerint akár évtizeddel is tovább élhetnek a jó körülmények közé születő gyermekek.

Család-otthonKovács Réka2011. 10. 29. szombat2011. 10. 29.
Így élhetünk tíz évvel tovább!

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a várható élettartamot illetően az elmúlt években jelentősen nőtt a különbség  az ország egyes régiói között. – olvasható az ELTE hírlevelében. Az egy-egy gazdagabb országrészben, városban született babának akár 13 és fél évvel hosszabb élete is lehet, mint a vele egy időben, de szegényebb körülmények között világra jött társának.

Összehasonlítva például a londoni Kensington és Chelsea negyedek 2004 és 2006 között született fiúgyermekeit a skóciai Glasgow városában világra jöttekkel, a várható élettartam közötti különbség 12 és fél év volt. Azután az eltérés 2008-2010 között még inkább megnőtt, így ma már átlagosan 13 és fél év. A lányok esetében ugyanez a különbség 10,1-ől 11,8 évre nőtt.

A növekvő különbség hátterében egyértelműen megfigyelhető a recesszió hatása, hiszen jól mutatja a gazdagabbak és a szegényebbek életvitele közötti egyensúlytalanságot, továbbá azt, hogy melyik társadalmi réteget mennyire sújtja a válság. Az első csoport számára nem okoz problémát a számlák befizetése vagy a kiegyensúlyozott táplálkozásról történő gondoskodás, míg a második csoport életét nagymértékben befolyásolták az elmúlt évek gazdasági változásai.

Ezek is érdekelhetnek