Rózsák háborúja

Már most érdemes körülnézni a faiskolákban, kertészetekben, ha újabb rózsatövekkel szeretnénk feldobni kertünk látványát, ugyanis az ültetés legideálisabb időpontja az október vége, november eleje.

Család-otthonPethes József2011. 10. 20. csütörtök2011. 10. 20.

Kép: sárga rózsa díszkert virág hobbikert harmatos Fotó: Habik Csaba 2006 05 02

Rózsák háborúja
sárga rózsa díszkert virág hobbikert harmatos Fotó: Habik Csaba 2006 05 02

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a szaporítóanyag vesszője, gyökérzete ép és egészséges legyen. Az őszi ültetés azért kedvezőbb, mint a tavaszi, mert a növénynek időt adunk a begyökerezésre, így a következő tavasszal erőteljesebben fejlődik.

A rózsa talaját több mint fél méter mélyen fel kell lazítani: a felső másfél ásónyomnyi réteget jól átforgatni, az alsó egy ásónyomnyit pedig felásni. Oda, alulra érdemes érett szerves trágyát, komposztot bedolgozni. Csak jó vízgazdálkodású területre szabad telepíteni, ugyanúgy kerülni kell a homokot, mint a pangó vizes helyeket.

Fontos, hogy ne árnyékolja hosszú ideig semmi, mert legalább öt-hat órányi napsütés hatására virágzik majd szépen és sokat. Ügyeljünk, hogy a reggeli órákban érje a napfény, mert akkor gyorsan felszárad a leveléről a harmat, és nem kap gombás betegséget.

Ha sorba telepítjük őket, akkor kerülhetnek egymástól akár 40 centiméterre is, de a kúszórózsák tőtávolsága legalább másfél méter legyen. Érdemes oszlop vagy pergola mellé is ültetni futórózsát, azoktól körülbelül 20 centiméter távolságra. Ültetés előtt célszerű a rózsatövet fél napra vízbe tenni, hogy pótolhassa a csomagolás, a szállítás alatt elvesztett nedvességtartalmát. Az ültetőgödör akkora legyen, amiben a tő kényelmesen elhelyezhető. Az oltás helye 3-5 centiméterrel a talaj felszíne alá kerüljön.

Ültetés előtt és után alaposan be kell öntözni a földet, s ha száraz az ősz, az első fagyokig locsoljuk. Virágágyásba az állandóan nyíló babarózsák a legalkalmasabbak, míg a rövid ideig virágzó tearózsahibridek mellé egynyári virágokról kell gondoskodni. Meg kell vívniuk egymással a vevők kegyeiért, de ez a harc már korántsem olyan komoly, mint a középkori Angliában folytatott Rózsák háborúja a trónért.

Ezek is érdekelhetnek