Támadnak az időzített óvodások

Oltási pánik – némi túlzással így jellemezhetnénk az elmúlt évek elbizonytalanodását azzal kapcsolatban, javasolt vagy sem beadatni az influenza elleni vakcinát. Ha a józan eszünkre hallgatunk, igenis oltatunk!

Család-otthonSzijjártó Gabriella2011. 10. 28. péntek2011. 10. 28.
Támadnak az időzített óvodások

Hatvan százalékban a házi- vagy az üzemorvos véleménye alapján döntjük el, megpróbáljuk-e védőoltással útját állni az influenzavírus támadásának – ez derült ki a betegek szokásait vizsgáló felmérésekből. Vagyis az utóbbi időben, a vakcina körül kialakult kaotikus véleményáradatban különösen ők kerültek nehéz és felelősségteljes döntési helyzetbe. S bizony egyikük mellette, másikuk ellene voksolt. Mi, páciensek pedig tanácstalanul sodródtunk az orvosunk gerjesztette árral.

A megosztottság elkerülése érdekében az Országos Alapellátási Intézet a napokban kampányt indított a háziorvosok számára „Vissza a józan észhez!” címmel. Előadásokkal, tájékoztató anyagok terjesztésével érvelnek amellett, hogy az influenza elleni vakcinák kockázat- és szövődménymentesek, és a beadatást követően két hét alatt 70-90 százalékos védettség alakul ki bennünk a betegség vírusával szemben. Ez a védelem kitart az őszi-téli kockázatos szezonban, de minden évben meg kell ismételni az oltást, ugyanis az ellenanyagok szintje fokozatosan csökken (a következő évre kb. 20 százalékos védelem marad).

Mégis, kiknek javasolt a védőoltás? Mindenkinek! – fogalmaz minden kétséget kizáróan dr. Szlávik János infektológus főorvos. Az egészséges emberek az „acélos immunitás” kialakulása érdekében szúrassanak, hiszen a munkaképesség megőrzése létkérdés. Az idős emberek és a krónikus (pl. légzőszervi, daganatos, immunhiányos) betegségben szenvedők számára szintén javallott a vakcina – nem érdemes súlyosbítani a meglévő kórt egy újabb nyavalya tüneteivel.

Félévesnél korosabb gyerekeket már lehet oltani influenza ellen. Sőt kifejezetten tanácsos is, hiszen a közösségbe (bölcsődébe, óvodába, iskolába) járók a vírus terjesztése tekintetében egyfajta „biológiai bombák”. A félévesnél fiatalabbakat úgy lehet védettséggel felvértezni, hogy az édesanya a terhessége alatt beadatja magának a vakcinát. A várandósság melyik szakaszában tanácsos kérni? Bármikor – válaszolja az infektológus. Mivel a védőoltás csupán elölt vírusokat tartalmaz, nem okoz mellékhatásként a magzatra veszélyes lázat, a kismamának nincs mitől félnie.

A patikákban többféle márkájú, de egyaránt hatásos oltóanyag kapható, 2-4 ezer forint körüli áron. Csupán egyetlen készítményt kell megvásárolni, ez tartalmazza az ismertté vált H1N1 törzs elleni védettséget is. (Ne keverjük ide a madárinfluenzát, amely egy állatról emberre terjedő betegség!) Mivel nem kötelező védőoltásról van szó, a háziorvos kérhet pénzt a beadásáért, de a jogszabály szerint csak annyit, amennyit a beteg fizetett a vakcináért.

Nincs olyan rendelet, amely az egészségügyi dolgozókat arra kötelezi, hogy – saját és a betegek védelmében – maguknak is adják be az influenza elleni szert. Csak az erkölcsi értékítéletükben bízhatunk, na meg persze a kampányban is hangoztatott józan ész győzelmében.

Ezek is érdekelhetnek