Újgazdag osztálytársak

Kedves Ágnes! Kétgyermekes család vagyunk, egy alföldi városban élünk. Férjemnek és nekem is van diplománk, csak sajnos nem éppen keresett szakmából. Ő kohómérnök, én népművelő vagyok – azt hiszem, nem kell mondanom, hogy nem halmoznak el minket állásajánlatokkal.

Család-otthonUjlaki Ágnes2011. 10. 07. péntek2011. 10. 07.
Újgazdag osztálytársak

Azért szerencsére még mindkettőnknek van állása, úgyhogy megélünk. Két és fél szobás panellakásunk és egy kilencéves Suzukink van. Két-három évenként eljutunk a horvát tengerpartra, különben pedig itthon szoktunk kirándulni, bejárjuk az országot. Az idén Zemplénben nyaraltunk, egy kemping faházában, nagyon jól sikerült.

Mindezt azért részleteztem, mert mostanában úgy látom, hogy a kisebbik lányom kezd elégedetlenkedni a „sorsával”. Zsófi 13 éves, most járja a nyolcadikat. Sajnos az osztályában két-három hangadó lány nagyon lekezeli azokat, akik nem tartanak lépést a „trenddel”. Először nem akartam hinni a fülemnek, de sajnos egyre többször hallom ezt a szót. Ezek a lányok újgazdag, de iskolázatlan családokban élnek, viselkedni egyáltalán nem tudnak, gyengén tanulnak, ám a legdivatosabb cuccokban járnak. Az egyik festi, a másik melíroztatja a haját, sminkelik magukat. Szeptember elején elmesélték, hol s merre nyaraltak a családok: a Kanári-szigetektől Görögországig. A többiek tátott szájjal hallgatták. Majdnem mindnyájan olyan szinten élnek, mint a mi két lányunk, úgyhogy csaknem az összes gyereket érinti valahogy ez a sok dicsekvés. De van, aki vállat von, más meg mérgelődik.
Az én Zsófikám pedig itt¬hon bőg, hatalmas könnyeket hullajt, hogy ő miért ilyen szerencsétlen… És sürgölődik a gazdag lányok körül, hátha befogadják. Ezért dühös vagyok rá, de persze sajnálom is. Ju¬li, a nővére – 15 éves gimnazista – kineveti ezért, őt szemlátomást hidegen hagyja mások rongyrázása. Mit csináljak szegény kis buta lányommal?
Üdvözlettel: Márta

Kedves Márta!
Zsófi nem buta, csak éppen abban a korban van, amikor a kortársak véleménye többet nyom a latban, mint a családé. A legtöbb kamasznál ez csak átmeneti állapot, amit persze a szülőnek nem olyan könnyű kivárnia. Sajnálatos, hogy az iskolában megengedik a hajfestést, őrült divatozást, de ezen nemigen tud változtatni. Beszélgessenek sokat Zsófival, de semmiképpen sem prédikálás formájában. Jó lenne, ha a nővére önérzete és kiegyensúlyozottsága rá is hatna, de ennek semmiképpen sem a kicsúfolás az útja. Nyerje meg szövetségesnek Julit, segítsen „visszatéríteni” húgát a családi értékekhez. Önök pedig szervezzenek továbbra is jó hangulatú családi programokat. Zsófi még csak 13 éves, bizonytalan kamaszlány. De hamarosan neki is benő a feje lágya, ne féljen.
Üdvözlettel: Ujlaki Ágnes

 

Ezek is érdekelhetnek