Huppanj le!

Gondolták volna, hogy egy műanyag félgömbbel sorsokat lehet megváltoztatni? Az idegrendszeri károsodással és a mozgásszervi problémákkal született picinyek szüleinek nagy örömére, a Huple képes rá.

Család-otthonBiczó Henriett2011. 12. 14. szerda2011. 12. 14.

Kép: huple mozgás és koordinációjavító kreatív eszköz feltaláló: Dr. Schultheisz Judit gyermek betegség gyógyítás budakalász cseppek háza gézengúz alapítvány 2011 11 25 Fotó: Kállai Márton

Huppanj le!
huple mozgás és koordinációjavító kreatív eszköz feltaláló: Dr. Schultheisz Judit gyermek betegség gyógyítás budakalász cseppek háza gézengúz alapítvány 2011 11 25 Fotó: Kállai Márton

– Eszter másfél éves volt, amikor észrevettük, hogy a lábát szinte alig használja. – mesél a fiatal apuka a kezdetekről. Kiderült, hogy magzati korban kisebb agyvérzést szenvedett, ezért nem fejlődnek rendben a végtagjai. – Sokáig keresgéltünk, merre az a hely, ahol megfelelő terápiával fejleszthető lenne. Így jutottunk el a Gézengúz Alapítványhoz. Másfél éve járunk ide, és Eszter két bottal már önállóan tud járni – meséli az édesapa, miközben a kislány éppen egy Huple-ban egyensúlyoz.

Egyszerű, mégis különleges eszközről van szó. Évente csupán a budakalászi intézményben két és fél ezer, idegrendszeri károsodásban szenvedő és mozgáskorlátozott kicsi fejlődését segítik vele. A Huple már hivatalosan is orvostechnikai eszköznek számít, amit a Gézengúz Alapítvány igazgatója, dr. Schultheisz Judit gyermekorvos fejlesztett ki.

– Hosszú út vezetett idáig. A harmadik gyermekem sérülten született, nem tudta mozgatni a jobb karját. Az orvosok azt mondták, maradandó idegkárosodása lesz. Kardiológus férjemmel úgy döntöttünk, elkezdjük a pici több módszerből összeállított fejlesztését – mesél a négygyermekes anyuka a több mint húsz évvel ezelőtti időkről. – Az addig ismert mozgásterápiás módszereket egészítettem ki a saját elképzeléseimmel.

Kitalálta a Huple elődjét, a két félgömbből álló szerkezetet. Az amerikaiak azt mondták: remek az ötlet, de nem piacképes. Ő azonban nem adta föl, tökéletesítette az eszközt. Ekkor született a Huple, mely mozaikszó a „huppanj le” kettőséből ered.

– Sajnos a sikereket már egyedül értem el, 1992-ben elveszítettem a férjemet – meséli a doktornő. Talán ezután az égiek is segítettek, mert a Huple sikertörténete elkezdődött. Szerte Európában, az USA-ban, sőt Új-Zélandon is használják, a gyógytornászok elsajátítják a hozzá kapcsolódó mozgás- és koordinációfejlesztő módszert is.

– Nincs olyan, hogy Schultheisz-módszer. Ötvözni kell a különböző technikákat, hiszen minden kicsinek egyéni fejlesztés kell. Békásmegyeren volt az első, de most már Budakalász és Győr után Salgótarjánban is megnyitottuk diagnosztikai és terápiás központunkat – mondja a doktornő. – Egyre nagyobb a koraszülött és az idegrendszeri károsodással születő gyerekek aránya. A jelek szerint továbbra is szükség van ránk.

Ezek is érdekelhetnek