Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A fogyókúra nemcsak testet, de az agyat is fitten tartja – legalábbis egy új tanulmány szerint.
A bevitt kalória csökkentése serkenti az agyműködést – íme, egy újabb érv a tudatos étrend mellett. Azt már a korábbi kutatások is bebizonyították, hogy a csökkentett kalória-bevitel hosszítja az életet, csökkenti a memóriazavar kialakulásának esélyét és javítja a memóriát, ám arra még keresték a választ, vajon mindez minek köszönhető.
Az egereken végzett kutatás során átlagos kalória-bevitelük 70 százalékát fogyaszthatták csak el a kísérleti állatok, s ennek hatására tovább éltek és jobb mentális képességekkel rendelkeztek, ráadásul körükben kevesebb volt az elhízás, a cukorbetegség, a memóriazavar és kevésbé voltak agresszívak. Ezzel szemben a túlzott kalória-bevitel hatására az agy öregedése felgyorsult, nem is beszélve az olyan, az életkorral járó betegségek kialakulásának kockázatáról, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.
A kutatást végző olasz tudósok állítják, hogy a kevesebb energia fogyasztása fokozza az úgynevezett CREB1-es fehérje működését, ami a hosszú és egészséges élet felelőse. Ez a fehérje a kor előrehaladtával egyre gyengül a szervezetben, de diétával segíthetjük a működését, így lelassítható a mentális öregedés. Ezzel a felfedezéssel pedig lehetőség nyílhat olyan gyógyszerek megalkotására, melyekkel agyunk fitten és fiatalon tartható, anélkül, hogy szigorú diétát tartanánk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu