Ne aludjunk a problémákra, mert csak rosszabb lesz!

Nagyanyáink bölcsessége, miszerint nem teljen el nap haraggal, úgy tűnik tudományos bizonyítást nyert: kutatók állítják, hogyha egy problémát nem beszélünk át még melegében, hanem alszunk rá egyet, azok sokkal fájdalmasabb emlékekké változnak az agyban.

Család-otthonKovács Réka2012. 01. 29. vasárnap2012. 01. 29.
Ne aludjunk a problémákra, mert csak rosszabb lesz!

A tudósokat már régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon az agy miként reagál egy-egy kellemetlen szituációra. Míg korábbi kutatások szerint jót tesz, ha alszunk a problémákra vagy egy rossz élményre, mert így másnap racionálisabban tudunk hozzáállni a helyzethez, a legutóbbi vizsgálatok szerint egy-egy kellemetlen vagy sokkos élmény után jobb ha nem fekszünk le aludni.

Dr. Rebecca Spencer, a kutatás vezetője elmondta, hogy a kutatás eredményei azt mutatják, hogy ha valaki átél egy felkavaró élményt – legyen ez egy baleset – majd később újra lát képeket az esetről vagy szembesül a helyzettel, az érzelmi reakció sokkal kisebb lesz és kevésbé nyomasztó abban az esetben, ha az eredeti esemény után ébren maradt.

Massachusetts Amherst Egyetem kutatásában 106 fiatal felnőttnek mutattak képeket, melyeken felkavaró jelenetek voltak, majd megkérték őket, hogy értékeljék az érzelmi reakciójukat. 12 óra múlva újabb képsorozatot mutattak nekik, melyekből néhány kép ugyanaz volt, mint amit korábban láttak és megkérték őket, hogy mondják el ismét mit éreznek a képek láttán. Azok a résztvevők, akik aludtak a két vizsgálat között többnyire megismerték azokat a képeket, melyeket első alkalommal is láttak, és erősebb negatív érzések töltötték el őket, mint azokat akik nem aludtak a két vizsgálat között. Vagyis az alvás során az agy nem csak egyszerűen az érzelmi emlékeket őrzi meg, de sokkal érzékenyebben is reagál ha azokkal újra találkozik.
 

Ezek is érdekelhetnek