Otthagyott csecsemők

Az ország keleti régióiban egyre több újszülöttnek a kórházból egyenesen nevelőszülőkhöz vezet az útja. Mert e babák többsége otthon – már ha a vályogviskókat annak lehet nevezni – nem számíthat tiszta kiságyra, sokkal inkább ittas szülőkkel találkozhat.

Család-otthonKeresztény Gabriella2012. 02. 16. csütörtök2012. 02. 16.

Kép: Miskolc kórház szülészeti osztály újszülött csecsemő népesség szaporulat 2011 11 15 Fotó: Kállai Márton

Otthagyott csecsemők
Miskolc kórház szülészeti osztály újszülött csecsemő népesség szaporulat 2011 11 15 Fotó: Kállai Márton

Kongresszusra készülődve nézett szembe a megdöbbentő ténnyel dr. Nagy Gábor szülész-nőgyó­gyász, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház orvos-igazgatója. „Bababarát kórházukból” egyre több újszülöttet nem adhatnak haza, számuk 2011-ben már negyven felett járt. Mindeközben pedig az észak-magyarországi régióban – ahogyan országosan is – évről évre kevesebb gyerek születik.

Nos, nem a területi védőnők, gyámhatóságok, gyermekjóléti szolgálatok bizonyultak túlságosan szőrös szívűnek: ők csupán jelezték a kórháznak, kik azok a csecsemők, akik a nyomorúságos lakhatási körülmények vagy éppen szüleik életvitele miatt nem térhetnek haza.

– Sok anyuka már a hatodik-nyolcadik gyermekét szülte, amikor szembesült a döntéssel – mondja az igazgató. – Viszont lemondani szinte senki nem hajlandó a gyermekéről, hogy örökbe adható legyen. Úgy hiszik, majd csak jobb lesz. De általában nem így történik. Pedig ha e csecsemők nevelőszülőkhöz kerülnének, esélyt kaphatnának egy reménytelibb életre.

– A faliújságunkon rendszeresen feltüntetem a haza nem vihető babák névsorát – teszi hozzá Bálint-Mikes Dóra, aki védőnő a kórház szülészetén. – Országszerte rengeteg az olyan házaspár, akik évekig állnak sorba adoptálható babákért. Folyvást érdeklődnek, telefonálnak, s ha új baba kerül a listára, futótűzként terjed a híre. A törvényhozóknak érdemes volna a gazdasági helyzet romlására és az örökbefogadási törvény felpörgetésére fókuszálniuk, hogy az újszülöttek minél előbb szerető családokba kerülhessenek.

– Kiket érint mindez leginkább?
– Van köztük 15 éves kamaszlány, de 40 év feletti többgyerekes asszony is. Páran a szülés után rögtön lelépnek a kórházból, mikor meglátják a nevüket a faliújságon. Maradhatnának, szoptathatnának, de nem akarnak kötődni a kicsihez.
Tóth Zsuzsa, a Miskolci Gyermekvédelmi Központ Nevelőszülői Hálózatának vezetője szerint a csecsemőotthon létszáma jó egy éve már csak beteg, fogyatékos újszülöttekkel bővül, az egészséges picik szinte mindegyikét nevelőszülőkhöz adják. Csupán 10-15 százalékuk kerül vissza eredeti szüleihez. Ami az örökbefogadást illeti: ehhez a lemondó nyilatkozaton kívül az is kell, hogy a vér szerinti szülő hat hónapig ne látogassa a gyerekét.

– Hiányolom a tudatos családtervezést, a terhességmegelőzést – összegez Nagy doktor –, de ha a nők a megfelelő ismeretek birtokába is jutnak, gyakran nincs pénzük a fogamzásgátlók kiváltására. Annak eldöntésére, hogy lemondanak-e az újszülöttről, 30 nap gondolkodási idő áll rendelkezésükre. Volt, aki a huszonkilencediken táncolt vissza. Szerencsére, teszem hozzá, mert családpárti vagyok. Még az időnként spicces apa mellett is jobb, mint az állami intézetekben. Akad persze meseszerű történetünk is. Egy házaspár – akikről ezt soha nem feltételeztük volna – végül is úgy összekapta magát, hogy büszkén hazavihette a kisbabáját.

Ezek is érdekelhetnek