Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Amiképp hanyatlik a mandarin csillaga, úgy emelkedik a kivié, hogy a narancs, a banán és az alma mellett rendszeresen helyet kapjon a családi gyümölcsöskosárban.
Nem a szépségéért szeretjük, mert szőrös héjú, barnásvörös termése inkább a krumplira emlékeztet, semmint gyümölcsre. Ám C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb az almáénál, emellett sok kalcium, vas és foszfor található benne, valamint számos mikroelem, de jelentős a cukor-, sav- és fehérjetartalma is.
A kivi a türelem gyümölcse. A piacokon ugyanis szinte kizárólag éretlenül kapható: kemény és olyan savanyú, hogy elkámpicsorodik tőle az ember. Szobahőmérsékleten azonban egy-két (esetenként három) hét alatt utóérik, íz-, illat- és zamatanyagai maradéktalanul kialakulnak. A teljesen érett gyümölcs enyhén puha tapintású, a héja ráncosodni kezd. Lédús, illatos húsa – ami egyaránt emlékeztet a szamóca és az ananász zamatára – kiváló élvezeti értékű. Hámozva fogyasztjuk, de praktikusabb, ha az érett gyümölcshúst kikanalazzuk a héjból. A felhasználásával már csak azért sem kell sietnünk, mert a kamra hűsében a kivi akár 2-3 hónapig is eltartható.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu