Rút külsőben nagy belbecs

Amiképp hanyatlik a mandarin csillaga, úgy emelkedik a kivié, hogy a narancs, a banán és az alma mellett rendszeresen helyet kapjon a családi gyümölcsöskosárban.

Család-otthonValló László2012. 02. 01. szerda2012. 02. 01.
Rút külsőben nagy belbecs

Nem a szépségéért szeretjük, mert szőrös héjú, barnásvörös termése inkább a krumplira emlékeztet, semmint gyümölcsre. Ám C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb az almáénál, emellett sok kalcium, vas és foszfor található benne, valamint számos mikroelem, de jelentős a cukor-, sav- és fehérjetartalma is.

A kivi a türelem gyümölcse. A piacokon ugyanis szinte kizárólag éretlenül kapható: kemény és olyan savanyú, hogy elkámpicsorodik tőle az ember. Szobahőmérsékleten azonban egy-két (esetenként három) hét alatt utóérik, íz-, illat- és zamatanyagai maradéktalanul kialakulnak. A teljesen érett gyümölcs enyhén puha tapintású, a héja ráncosodni kezd. Lédús, illatos húsa – ami egyaránt emlékeztet a szamóca és az ananász zamatára – kiváló élvezeti értékű. Hámozva fogyasztjuk, de praktikusabb, ha az érett gyümölcshúst kikanalazzuk a héjból. A felhasználásával már csak azért sem kell sietnünk, mert a kamra hűsében a kivi akár 2-3 hónapig is eltartható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek