Ugye nem lesz idén élő kisnyuszid?!

Közeledik a Húsvét, és ilyenkor gyakran felmerül milyen ajándékot vegyünk a gyermekünknek. Az eleinte jó ötletnek tűnő élő állatok azonban hosszú távon többnyire nyűggé válnak, ezért érdemes meggondolni mielőtt vásárolnánk.

Család-otthonKovács Réka2012. 03. 31. szombat2012. 03. 31.

Kép: Szeghalom, 2009. szeptember 17. Hajdú Dávid 14 éves nyúltenyésztő, magyar óriás nyúlaival. Fotó: Ujvári Sándor

Ugye nem lesz idén élő kisnyuszid?!
Szeghalom, 2009. szeptember 17. Hajdú Dávid 14 éves nyúltenyésztő, magyar óriás nyúlaival. Fotó: Ujvári Sándor

Mielőtt úgy döntenénk nyuszit, kutyát vagy kiscsibét veszünk gyermekünknek gondoljuk végig, hogy egyáltalán képesek vagyunk-e az állattartásra, van-e megfelelő tartási helyünk és elég időnk, hogy az állattal rendesen foglalkozzunk? Jut pénz állateledelre, állatorvosra és az állattartás kapcsán felmerülő egyéb költségre?

Az eleinte érdekesnek tűnő ajándék az ünnepek utáni szürke a legtöbb esetben unott teherré válik, és nem ritka, hogy a családok a megunt állatokat élve utcára-kukába dobják, vagy egyszerűen lehúzzák a wc-n, vagy egyszerűen az elhanyagolt háziállat elpusztul. Az állatok érezni, szenvedni képes élőlények, tartásuk felelősséggel jár, kitétele, kínzása bűncselekmény, amiért akár börtönbüntetés is kapható.

Ezért gyermekünk, családunk megajándékozására válasszunk inkább édességet, plüssfigurát, ajándékutalványt vagy akár saját készítésű tárgyakat (pl. hímestojást). Ha pedig kisgyermekünk élő állatokra vágyik, vigyük el valamelyik állatkertbe, ahol megsimogathatja, etetheti, megismerheti közelebbről is az állatokat.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület évtizedek óta küzd az állatok védelméért és óvva inti a családokat attól, hogy a húsvéti ünnepekre szeretteiknek ajándékba nyuszit, kutyát vagy más élő állatot vásároljanak.