Merjük levenni a cipőt!

Nyáron a szokásosnál is nagyobb az esély arra, hogy elkapjuk a pokolba kívánt lábgombát. Azonban nem kell az első tünetek után fejvesztve gyógyszertárba rohanni, elegendő, ha betartjuk a higiéniai szabályokat, ezzel orvosolhatjuk a bajt. A fertőzést okozó gomba nedves, meleg helyen tenyészik. Így akik rosszul szellőző cipőt viselnek, rendszeresen sportolnak vagy strandra járnak, a szokásosnál jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Család-otthondf2012. 06. 17. vasárnap2012. 06. 17.

Kép: IV. ker. Újpesti gyerekek Velencén, Újpesti Gyermektábor. Strandoló gyerekek, víz, Velence-tó, dinnye evés, tábor. fotó: Pál Anna Viktória 2009. 07. 02.

Merjük levenni a cipőt!
IV. ker. Újpesti gyerekek Velencén, Újpesti Gyermektábor. Strandoló gyerekek, víz, Velence-tó, dinnye evés, tábor. fotó: Pál Anna Viktória 2009. 07. 02.

A tünetek először a talpon, a lábujjakon és a lábujjak között tűnhetnek fel. Eleinte csak égő, viszkető érzés jelentkezik, majd ha ezt nem vesszük komolyan és nem kezdjük el kezelni, hamarosan kellemetlen, apró kiütésekkel is számolhatunk. Később hámlás és fájdalom is következhet. S ha még ekkor is kezeletlenül hagyjuk az érintett területeket, akkor a fertőzés átterjedhet a körmökre is, melyek megvastagodnak, elszíneződnek, letöredeznek. Látványra is elég rémisztő, de amikor a fájdalom a körömre és a körömágyra is kiterjed, ember legyen – szó szerint – a talpán, aki zokszó nélkül elviseli a gyötrelmeket. A lábgombát azért sem szabad félvállról venni, mert kialakulása mögött súlyosabb kórság is rejtőzhet, például cukorbetegség, vérellátási zavar vagy allergia.

Az általános egészségi állapottól és az immunrendszer erősségétől is függ, hogy ki kapja el a betegséget. Könnyebben fertőződnek a cukorbetegek és akiknek gyenge az immunrendszere. A környezeti tényezők is rejthetnek rizikót: akik gyakran fordulnak meg fürdőhelyeken, uszodákban vagy egyéb, nyilvános helyeken lévő zuhanyozókban, könnyen elkaphatják a lábgombát.

A betegség kezelésére használjunk gombaölő kenőcsöt, ecsetelőt vagy hintőport. A kezelést azután is folytatni kell legalább még két hétig, hogy a fertőzés látható jelei elmúltak. Ha a tünetek nem javulnak, forduljunk orvoshoz. Aki egyszer átesett a fertőzésen, hajlamosabb lesz erre a későbbiekben is. Ezért a legjobb, ha azonnal fertőtlenítjük az összes addig hordott cipőt.

Sajnos a körömfertőzéstől nehezebb megszabadulni, ugyanis a gomba csak a köröm növekedésével egy ütemben távolítható el: ez akár fél évig is eltarthat. Kezelése lehet felszíni, de súlyos esetekben gyógyszerek alkalmazását is javasolják.

Mielőtt megtörténne a baj

- A legjobb megelőzni a fertőzést. Különösen igaz ez azokra, akik hajlamosak a betegségre vagy egyszer már átestek rajta. Elegendő néhány apró higiéniai szabályt betartani.
- A törülközőket, harisnyákat, zoknikat fertőtlenítős mosószerrel, főzőprogrammal érdemes mosni.
- Zokniból és harisnyából pamutalapút, míg cipőből csak tiszta bőrt viseljünk. Azonban ha a cipőnek a bélése műbőr, máris nagyobb eséllyel szaporodnak a gombák.
- Amikor csak lehet, szellőztessük a lábunkat. Otthon azonnal váltsunk papucsra, nyáron minél nyitottabb lábbelit válasszunk.
-  Fürdés után ne feledkezzünk meg a láb alapos szárításáról. Különös gonddal töröljük szárazra a lábujjközöket.
- Rendszeresen használjunk lábfertőtlenítő sprayt, dezodort vagy hintőport.
- Uszodába, strandra, sőt akár vendégségbe is mindig vigyünk magunkkal saját papucsot.

Ezek is érdekelhetnek