Nincs többé kényszerházasság!

Angliában és Walesben egy tervezett törvényjavaslattal akarnak véget vetni a szülők által kikényszerített házasságoknak mely évente mintegy 8000 lánygyermeket érint! Az ellenszegülő szülőket akár börtönbüntetéssel is sújtanák.

Család-otthonKovács Réka2012. 06. 25. hétfő2012. 06. 25.
Nincs többé kényszerházasság!

Elrettentésnek szánja a brit kormány azt a törvényjavaslatot, amely akár két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azokat a szülőket, akik házasság megkötésére kényszerítik gyermekeiket. A jogszabály Anglia és Wales területén lenne érvényes, ahol a jelenlegi jogszabályok szerint csak a polgárjogi bíróság nyújthat védelmet az érintett fiataloknak. A BBC News beszámolója szerint a törvény Észak-Írországban nem lenne hatályos, de a helyi törvényhozók számára adott a lehetőség, hogy a tervezetet a helyi joggyakorlatba is átültessék. Skóciában tavaly november óta illegális a kényszerházasság, aminek elrendezése szintén két év börtönbüntetéssel szankcionálható – írja az ELTE hírlevele.

A törvénytervezet szerint az előre elrendezett és a kényszerházasságok megítélése nem azonos, hiszen míg az előbbinél a házasulandók hozzájárulásukat adhatják a frigy megkötésében, az utóbbi esetben nincs rá módjuk, hogy ellenálljanak. Szakértői becslések szerint évente mintegy 8000 nőt kényszerítenek férjhez menni szüleik Anglia és Wales területén.
 

Ezek is érdekelhetnek