Termesszék velem: palástfű

Magasabban fekvő hegyi rétek évelője ez az apró sárga virágú növény. Levelei a virágzó szárat védőszárnyként ölelik körbe. Innen is ered a neve: palástfű (Alchemilla vulgaris).

Család-otthonGrosz Tamás2012. 06. 29. péntek2012. 06. 29.
Termesszék velem: palástfű

Kiskertekben szegélyként ültethető, zöldessárga virágai szép látványt adnak. A napos és nedves helyet szereti, de félárnyékban is megél, bár kisebb lesz a virágzata. Könnyen szaporítható tőosztással. Magassága a 40 cm-t is elérheti. Áprilistól június végéig virágzik. Réteken, kaszálókon gyakori, de a védettsége miatt nálunk nem gyűjthető.

Érdekes tulajdonsága, hogy a levelein vízcseppként gyűjti össze a harmatot: ezért a régmúlt mágikusai mindenféle csalafintaságot tulajdonítottak neki.

A növény virágos hajtásait gyulladáscsökkentőnek használják. Szabálytalan havi cikluskor, vérzéscsillapításra, foghúzás utáni öblögetésre (orvosi zsályával) jól alkalmazható. Levelének főzete borogatás formájában gyulladásos sebek borogatására jó. Szárított levele a pattanásos arc gőzölésére ajánlott, krémbe keverve pedig bársonyossá teszi a bőrt.

Az enyhén kesernyés ízű palástfű leveleket – más füvekkel együtt – salátába ajánlom.

Ezek is érdekelhetnek