Divat vagy egészség?

Ha az egészséges életmódról esik szó, mindig van új a nap alatt. Időről időre felbukkannak valódi csodaszerek a természet mélyéről, melyek hódító körútra indulnak.

Család-otthondf2012. 07. 31. kedd2012. 07. 31.

Kép: Méhész méh méz budapest lép kaptár 2006 05 01 Fotó: Kállai Márton

Divat vagy egészség?
Méhész méh méz budapest lép kaptár 2006 05 01 Fotó: Kállai Márton

Méhpempő
Viszonylag újdonságnak számít az egészséget keresők számára a méhpempő. Íze nem túl kellemes – savas –, de ennek örüljünk: ha valóban kellemetlen az íze, akkor nagy a valószínűsége, hogy tiszta méhpempőhöz jutottunk. Figyelem, nem szabad lenyelni: a nyelv alatt tartva kell megvárni, míg elolvad, így a nyálkahártyán keresztül szívódik fel.

A méhpempő tulajdonképpen a méhek garatmirigy-váladéka. A tiszta méhpempő javarészt vízből, továbbá fehérjéből, egyszerű cukrokból, zsírsavakból, ásványokból, enzimekből, antibiotikus hatású anyagokból, esszenciális aminosavakból áll, továbbá a B-vitaminok széles csoportját tartalmazza, s gazdag káliumban, kalciumban, nátriumban, cinkben, mangánban. A táplálkozástudományi szakértők szerint a méhpempő az egyik legerősebb gyógyító hatású energetizáló élelmiszer. Javítja a szervezet általános egészségi állapotát, a koncentrációs készséget. Számos betegség megelőzhető, míg a csontritkulás, a daganatos megbetegedések, az érelmeszesedés, a szívinfarktus, az influenza, az időskori elbutulás, a szklerózis multiplex, a depresszió, a krónikus fáradtság, a vérszegénység és a hepatitisz is jól kúrálható vele. A leghatékonyabb a tiszta méhpempő, mellyel 30–90 napos kúrákat lehet tartani.

Szójatej, zabtej, rizstej
Nem csak azok körében népszerűek a növényi alapú tejek, akik bármilyen érzékenységben szenvednek, de jó választást jelentenek a vegetáriánusok számára is, hiszen így az elveiknek megfelelően ihatnak meg egy pohár tejet.
Tejérzékenység (laktóz-intolerancia) esetén sem kell lemondani a tejről. Lehetőségként ott a növényi tej, amely lehet szója-, rizs- vagy zabtej. De a magas koleszterinszinttel küszködőknek sem ártana váltani. A növényi tejek ugyanis kevesebb zsírt tartalmaznak, nem irritálják a bélrendszert, ráadásul bennük is megtalálható több izoflavonoid vegyület, melyekkel megelőzhető az időskori csontritkulás. Ráadásul a növényi tej rendszeres fogyasztása csökkenti az LDL – vagyis a rossz – koleszterinszintet, míg a HDL – vagyis a jó – koleszterinszint – nem változik.

Ezek is érdekelhetnek